IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия бели зъби... с активен въглен

25 ноември 2016 11 20

Американски професор с изследване за нестандартния метод

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Пастите за зъби са познати още от древността. Съществуват данни, че римляните и древните гърци са използвали стрити кости или миди като абразив за механично почистване на зъбите си. Но оттогава нещата много са се променили...

Средствата за устна хигиена навлизат в широка употреба през XIX век. В самото начало стоматолозите слагали активен въглен, сол или тебешир като основна съставка за пастите или праховете за зъби. На по-късен етап обаче, те били заместени от натриев бикарбонат, по-известен като сода за хляб.

Неотдавна, през 2000-та година, денталните специалисти решили, че содата притежава по-добри антисептични и абразивни свойства от стрития активен въглен, но дали това е така?

Оказва се, че през цялото време сме миели зъбите си с грешното средство, пише Woman’s day. Според изданието в традиционната паста за зъби липсва един много важен елемент, а именно стритият активен въглен.

Добавянето на черния прах към обичайната ви паста за зъби не е особено приятно на вкус, но според лекари е изключително ефективно.

„Активният въглен се използва за много неща в стоматологията – той абсорбира петната от кафе и цигари по зъбите, бори се активно с плаката“, заяви пред Daily Burn проф. д-р Марк Лулф – преподавател по стоматология и цялостна грижа в Денталния университет в Ню Йорк. Според специалиста по зъбни проблеми, активният въглен поглъща до 47% от токсините в устната кухина. А тъй като той буквално изсмуква плаката, зъбите ни биха могли да бъдат избелени, когато си направим най-обикновена профилактика пред огледалото в банята.

Активният въглен и зъбната профилактика

Стрийте малко парче от въглена в хаванче и го смесете с вода, докато получите гъста смес. Поставете малко от нея върху четката си и започнете да търкате. Резултатите ще бъдат видими веднага.

„Не добавяйте активен въглен към пастата си всеки ден, защото честата му употреба може да направи зъбите ви чувствителни“, съветва д-р Лулф. Профилактиката можем да извършваме веднъж на два месеца, като е добре преди това да се консултираме с личния си стоматолог.

Друг успешен метод за избелване на зъбите е жабуркане с водороден пероксид (кислородна вода). Тя е достъпна в аптеките. Преди да я поставим в устната кухина обаче, тя трябва да бъде разредена до 1%. С разтвора също не бива да се злоупотребява, защото бихме могли да развием повишена зъбна чувствителност.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари