IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните храни, които съсипват кожата

4 март 2017 11 45

Макар че съдържат витамини и полезни съставки, те може да ви докарат акне и запушени пори

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Храните се здравословно, давате луди пари за всякакви козметични продукти, но кожата ви продължава да бъде проблемна. Истината е, че много от считаните за „здравословни и полезни“ храни съдържат вещества, които могат да причинят акне,, псориазис и други кожни проблеми.

Вижте и кои са най-често консумираните от вас:

Всички продукти с етикет „нискомаслено“

Когато се премахват мазнини, те се заменят с нещо друго, което да запази и подобри вкуса на продукта. Казано по друг начин „нискомаслено“ или „без мазнини“ = повече захар. Изследвания показват че захарта нарушава целостта на колагеновите фибри и улеснява състаряването, омазняването и нацепването на кожата.

Решението: Не избягвайте храните с мазнини, но заложете на тези с полезни мазнини като авокадо, ядки, риба.

Зеленчуково олио

Има някои мазнини, които определено трябва да избягвате като изкуствените трансмазнини и омега-6 полинаситени мастни киселини, които се намират в зеленчуковото олио (царевично и соево). Освен че те са вредни за сърцето, причиняват и акне.

Решението: Консумирайте зехтин, слънчогледово и кокосово олио.

Пълнозърнест хляб

Този продукт съдържа глутен, а в някои случаи хората с непоносимост или ниска толерантност към глутен може да развият псориазис.

Решението: Ако имате непоносимост към глутен, заложете на оризови продукти, които не съдържат това вещество, но пък може да бъдат комбинирани с различни зеленчуци.

Плодови смутита

Те съдържат някои полезни хранителни съставки, но хубавите неща приключват тук. Смутитата са пълни със захари (особено плодовите). Изследване върху плъхове показва, че тези, поставени на високофруктозна диета, са получили повишена гликация и други кожни заболявания. (Гликацията е процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечносъдови, мозъчни и други заболявания.)

Решението: Правете си смутито сами и то от зеленолистни зеленчуци. Те са пълни с витамини и много полезни не само за кожата, а и за косата и ноктите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари