IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изстискахме пъпката. Ами сега?

7 март 2017 11 20

Как да реагираме в няколко стъпки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пъпките не трябва да се изстискват – това не е тайна за никого. Понякога обаче просто не можем да устоим на изкушението, особено ако пъпката не дава признаци да завяхва. Така се стига до изстискване. Но какво да правим след това?

Дерматолозите препоръчват няколко стъпки в тези случаи.

Първо, следва да поставим студен компрес върху засегнатата област, за да се облекчи подуването и зачервяването. След това трябва да нанесем бензоил пероксид, чиято цел е да намали количеството бактерии, възпалителните процеси, както и вероятността да останат белези.

Изчакваме за кратко кожата да се успокои. Бихме могли да покрием областта с грим, щом от изстисканата пъпка спре да „сълзи“.

Разбира се, най-добрият лек е да не стискаме пъпките. Ако проблемът не се появява просто периодично, а е по-сериозен, е препоръчително да се консултираме с дерматолог, който да оцени проблема и да определи най-адекватното лечение в конкретния случай.

Има различни видове акне, които се характеризират и по тежестта, с която симптомите се изявяват, а следователно и начините на третиране. Затова е важно да се установи какъв е видът на състоянието.

Широко разпространени са и данни, че акнето се утежнява от консумацията на определени храни и напитки, но те са спорни.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари