IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На кои фактори се дължи мазната кожа?

28 юни 2017 08 40

Не само гените имат отношение към омазняването

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Докато генетиката определя степента на омазняване на кожата ни, има и други фактори, които могат да са причина за повишеното количество кожна мазнина. Затова, ако забележим, че лицето ни е мазно, проблемът може да се корени в някой от тези фактори.

Менструалният цикъл

Ето защо страдаме от акне. Всеки месец, когато организмът преминава през редовния цикъл на образуване на хормони, колебанията в нивата им могат да стимулират мастните жлези, което да доведе до омазняване на кожата.

Стресът

Както физическият, така и емоционалният стрес могат да повишат производството на себум в мастните жлези. В тези случаи е препоръчително да помислим за начин да се справим с напрежението.

Времето

Докато активността на потните жлези не търпи особени промени през различните сезони, при по-топъл и по-влажен климат, лицето наистина може да стане по-мазно.

Пубертетът

По време на пубертета променливите нива на хормоните могат да доведат до повишаване в тези на андрогена, което да направи кожата мазна. Увеличаването на нивата на този хормон сигнализира за узряването на мастните жлези на кожата, а това води до омазняването ѝ.

Гримът

Гримът може да бъде чудесно средство за прикриване на омазняването и пъпките, но в същото време тежкият грим крие риск от омазняване на кожата.

Когато избираме козметични продукти, следва да се насочим към такива, които не съдържат мазнина.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари