IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви рискове крие използването на чужд гребен?

7 август 2017 11 00

И да го почистваме?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Когато се окажем в ситуация, изискваща красива прическа, но не носим със себе си гребен, тогава обикновено използваме гребена или четката на приятел. Дали това може да се окаже проблем?

Какво се случва, когато споделяме употребяван гребен?

Въшките безспорно са най-големият риск в този случай, но гребенът или четката могат да разпространят много състояния, като кожното заболяване, причинено от гъбички – трихофития, дори и стафилококова инфекция.

Трихофития може да засегне скалпа, така че, ако предоставим гребен на приятел, който е засегнат от състоянието, има риск да развием обрив, да страдаме от временна плешивост, скалпът да стане сух и на люспи, а косата – чуплива.

Ако използваме чужд гребен или четка, първо трябва да се уверим, че са дезинфекцирани.

Как да почистваме гребена и четката за коса?

Трябва да се уверим, че четката е възможно най-чиста, тъй като при наличие на замърсявания има риск да се инфектираме. Тя може да събира мръсотия, прах и други натрупвания в косата ни.

Докато често отстраняваме насъбраните косми от четката, трябва да помислим и за почистването на гребена веднъж седмично. Преди това да се опитаме да премахнем колкото е възможно повече заплетени косми.

Да си изградим навик да потапяме четката за коса в разтвор от антибактериален сапун и вода за около час всяка седмица. По този начин мръсотията се отстранява от нея.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари