IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да включим в диетата за по-малко бръчки?

4 септември 2017 11 40

Важните за красотата хранителни вещества

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Кожата е най-големият ни орган, а функциите ѝ се простират от предоставяне на защита на органите до регулиране на телесната температура. Своята сила и еластичност кожата дължи на колагена и еластина – два важни протеина, които работят заедно, за да ѝ придадат съответната форма и текстура. 

Когато тяхното образуване е нарушено, по кожата се появяват бръчки и видът ѝ се състарява. Добрите новини са, че можем да противодействаме на тези процеси с помощта на храните, които консумираме. 
Предлагаме някои от най-важните вещества, необходими за изграждането на тези протеини. 

1. Витамин C

Какво е общото между ягоди, лимони и цариградско грозде? В тях се съдържа изобилие от витамин C, който е много важен за биосинтезата на колагена. Затова в хранителния ни режим трябва да присъстват плодове и зеленчуци, богати на този витамин. 

2. Желатин

Той се състои от протеин, който се намира в костите и съединителните тъкани на животните. Консумацията на желатин може да помогне за повишаване на нивата на колаген и еластин в организма, предотвратявайки преждевременната поява на бръчки. Храните, богати на желатин, включват месо, костни бульони и др.

3. Витамин B

Той е сред витамините, които спомагат образуването на колаген в организма. Останалите ценни в това отношение витамини са тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, витамин B6, биотин, фолиева киселина и витамин В12. 

В данни на проучвания се посочва, че хората, при които е наличен недостиг на витамините В2 и В6, имат много ниско съдържание на колаген в кожата. Затова е необходимо диетата ни да е богата на боб, грах, зелени зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци, за да набавяме на организма витамин В.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари