IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овлажнители без аромати – наистина ли са такива?

3 октомври 2017 09 10

Важно за хората с чувствителна кожа

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато си купуваме крем за ръце, чийто етикет твърди, че не съдържа аромати и е хипоалергичен, очакваме той да бъде точно такъв. За съжаление обаче, ново проучване установява, че в много продукти, които използват тези етикети, всъщност могат да се открият аромати.

Това се посочва в данните на ново проучване, поместено на страниците на JAMA Dermatology. За неговите цели изследователите анализират съставките на 174 от най-продаваните овлажнители, лосиони и кремове. Те установяват, че 45% от продуктите, за които се твърди, че са без аромати, всъщност съдържат някакъв аромат.

Още по-притеснителното е за онези, които се представят за хипоалергични, което означава, че е малко вероятно да причинят алергична реакция. В 83% от тях са открити някакъв вид потенциално алергенни химически вещества.

Едва 12% от най-продаваните овлажнители, които са представени за без аромат и са хипоалергични, всъщност отговарят на посоченото на етикета.

Според дерматолози това е доста притеснително, тъй като много пациенти могат да бъдат алергични или с повишена чувствителност към аромати и други потенциални дразнители.

При хората с дерматит, екзема, псориазис, акне или розацея, които имат чувствителна кожа и използват продукт с алергени, може да се наблюдава усложняване на кожните проблеми след използването на тези продукти.

Един от най-големите проблеми са ароматите, тъй като те много често дразнят кожата и крият дори риск от развитие на алергии.

Въпреки че обозначението на етикета „без аромати“ би трябвало да означава, че в продукта не се съдържат никакви аромати, в някои случаи може да означава, че не са вложени синтетични аромати, но има натурални такива. Това обаче не означава, че те не могат да навредят на кожата.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари