Колагенът на прах е доста популярен сред блогъри и звезди в Instagram, които често го добавят към своите смутита и овесени ядки. Тази добавка има доста добра репутация – обещава по-стегната и младежка кожа. Дали обаче колагенът на прах наистина може да окаже такова благоприятно влияние на външния вид?

Не бива да разчитате на тези хранителни добавки

Колагенът е градивният елемент на кожата. Той подобрява еластичността ѝ и я лекува. Когато се приема под тази форма обаче, той няма потенциала да повлияе в такава степен върху здравето на кожата.

Колагеновата молекула се разгражда в стомаха и съответно той не може да достигне до кожата, за да предизвика видими промени. В данни на проучване, поместено на страниците на Open Nutraceuticals Journal обаче, се посочва, че колагенът на прах подобрява хидратацията на кожата сред жените, които са над 30-годишна възраст.

Съставете си богат на протеини хранителен режим

Ако диетата е балансирана и включва храни, богати на протеини, организмът преобразува тези хранителни вещества в незаменими аминокиселини, които поддържат здравето на кожата и костите.

Още по темата

Тези есенциални аминокиселини достигат до кръвообращението, а след това и до дермата на кожата. За да запазите здравето и младежкия ѝ вид за по-дълго, включете в менюто си храни, богати на колаген като риба, киноа и постно месо.

Подхранването е от основно значение

Колкото по-хидратиран е епидермисът, толкова по-млада ще бъде и кожата. Важно е почистващото средство да бъде щадящо и да не съдържа пяна. Причината е, че препаратите, образуващи пяна, обикновено съдържат сулфати, които изсушават кожата, което е сигурен начин тя да се набръчка.