IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 лоши навика за кожата, които да промените до 30-ата година

30 октомври 2017 10 20

Вижте какво трябва да промените в ежедневието си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всяка жена полага грижи за своята кожа, но има вредни навици, с които трябва да се разделите до 30-ата си годишнина, пише сп. ELLE.

Ето пет от тях, които е хубаво да промените, за да се радвате на хубава кожа по-дълго време.

Спите с грим

Сънят е не по-малко важен за вашата кожа от режима на хранене и грижите, които полагате – това е аксиома. През нощта клетките получават шанс за възстановяване и подновяване, но само ако кожата е чиста и дишаща. Ако често си лягате с грим трябва да знаете, че той запушва порите в повърхностния слой и това води до появата на акне, зачервяване и други нежелани последствия. Особено ако имате чувствителна или раздразнена кожа. Практиката показва, че повечето жени спят с грим не защото са мързеливи, а защото невинаги успяват да го премахнат напълно.

Неравномерно ексфолиране

Докато кожата регенерира, мъртвите клетки се натрупват по-бързо на повърхността. За да са ефективни овлажнителите, които се използват за кожата, важно е първо да се измие добре роговият слой. За най-добри резултати, козметичните специалисти съветват да се прави двустепенен подход за ексфолиране – дълбок пилинг и след това ексфолиращ тоник, който внимателно разтваря мъртвите клетки и успокоява кожата. Дерматолозите продължават да спорят колко често е необходимо да се повтаря пилингът – средно се препоръчва процедурата да се извършва веднъж седмично.

Недостатъчен сън

Това е всеизвестна истина – пренебрегвайки съня, жертвате не само енергията си за деня, но и имунитета. Една от причините за ранното стареене на кожата е липсата на почивка и изтощение. Помислете за това на какво е подложена кожата ви през деня – UV лъчи, вятър, хипотермия, отработените газове в атмосферата, недостиг на вода и кислород под слоя грим, стрес... Всичко това остава незабелязано, когато сме на 20 години. Нека си спомним думите на Коко Шанел – „На 20-годишна възраст имате лицето, което природата ви е дала, а на 30 на него е отпечатан животът ви“.

Използване на непочистени четки за грим

Почистването на четките за грим не изисква толкова усилия, колкото изглежда. Но кожата ще ви бъде благодарна за това. Всеки път, когато докосваме лицето с четка, тя улавя бактериите, които са натрупани по повърхността на кожата. Те остават в косъма и следващия път могат отново да попаднат на лицето ви. Почиствайте четката най-малко веднъж седмично, това ще предотврати допълнителни проблеми за кожата.

Желание за сладко

Високогликемичните продукти заплашват не само с излишни килограми, но и с проблемна кожа. Най-важните компоненти на младата кожа – колаген и еластин, се засягат най-много от сладки във всякакви форми, дори фруктоза. И регулярната им консумация улеснява появата на акне, бръчки и свързаната с възрастта пигментация. Докато храни с нисък гликемичен индекс като плодове и боб, не провокират тези проблеми. Разбира се, напълно изключване от менюто на шоколада в името на кожата не е необходимо. Просто контролирайте храната си, а ако страдате от акне – ограничете сладкото до веднъж седмично.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари