IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за краката: Колко често и как да режете ноктите?

1 ноември 2017 09 40

За да предотвратите врастването им

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Често се случва да пренебрегваме грижата за ноктите за краката, а когато стигнем до тях, не обръщаме особено внимание на начина, по който ги подрязваме. 

Истината е, че има риск от редица проблеми, ако не правим това по правилния начин. Кой всъщност е правилният начин и защо е важно да изрязваме ноктите така?

Колко често трябва да режете ноктите на краката?

Те не растат толкова бързо, колкото тези на ръцете, така че може да не се налага да се режат често. Веднъж месечно би трябвал да е достатъчно. 

Въпреки това, е препоръчително да ги подрязвате по-често, ако тичате, тъй като натискът при по-дългия нокът срещу обувката може да доведе до кървене под нокътя. Това в крайна сметка може да е причина за падането му. 

Как трябва да подрязвате ноктите на краката?

Може да сте чували, че никога не трябва да си режете ноктите след душ, но нещата може да са малко по-различни, когато става дума за краката. Ако те са твърде дебели, ще бъде по-лесно да ги отрежете, като първо ги потопите в топла вода. 


Когато обаче случаят не е такъв, подрязването е препоръчително да става преди да влезете под душа. Причината е, че ноктите се разкъсват и нараняват, когато се подрязват меки. 

Основното правило е ноктите да се режат отпред, след което да се дооформят от двете страни. Това и най-добрият начин да се предотвратят врасналите нокти. 

До каква дължина трябва да изрежете ноктите си?

Никога не трябва да режете ноктите си прекалено късо, тъй като в тези случаи има повишен риск от враснали нокти. Просто оставяйте около 1 до 2 мм в края на нокътя. 

Що се отнася до кожичките, не ги махайте, тъй като те имат функцията на бариера срещу инфекциите. 

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари