Ако кожата ви е чувствителна, добре знаете колко лесно може да се раздразни. Употребата на нов продукт, който съдържа аромати, или ново хидратиращо средство може да се окаже напълно грешна стъпка. Някои продукти могат да възпламенят чувствителната кожа.

Ето какво препоръчват специалистите да избягваме.

Шампоан и балсам, съдържащи сулфати

Сулфатът може да не е правилният избор за чувствителните видове кожа. Съдържащи сяра, минерални соли и силни детергентни съставки, сулфатните шампоани и балсами са известни, че причиняват хронично изсушаване и сърбеж навсякъде по лицето и тялото. Проверете етикетите за натриев лаурет сулфат и натриев лаурил сулфат.

Ароматизирани лосиони и кремове за тяло

Думата „аромат“ крие много съставки, които могат да раздразнят кожата ви. Затова, ако тя е чувствителна, сте по-склонни да получите реакция от тези съставки. Избирайте продукти, които не съдържат аромати, или изберете формули, в които има естествени съставки като натурални масла.

Още по темата

Химически слънцезащитни продукти

Химическите слънцезащитни продукти могат да причинят дразнене при чувствителната кожа. Те обикновено съдържат компоненти, като оксибензон, хомосалат, октиталат и авобензон, които могат да раздразнят кожата ви. Не забравяйте да проверите внимателно етикетите и да се придържате към слънцезащитни продукти, съдържащи само две съставки – титанов оксид и цинков оксид.

Ексфолианти за лице

Ексфолиантът може да бъде прекалено суров за чувствителна кожа, независимо колко нежни са гранулите. Сухите четки и гъбите луфа могат да раздразнят кожата ви. Прекаленото ексфолиране може да доведе до акне и люспеста кожа. Препоръчително е за тази цел да се използват нежни химически ексфолианти като млечна киселина.