Когато температурата падне, кожата ни става по-суха. Този проблем обаче не се ограничава единствено до лицето или ръцете, а засяга и ноктите. Когато те се изсушат, стават крехки и лесно се чупят.

Ако сте твърде загрижени за естетиката, това може да ви притесни. Често жените обичат да се възхищават на красивия маникюр. Но през зимата ноктите обаче изискват повече грижи. Многократното намокряне и изсушаване на ръцете ги прави податливи на изсушаване, и така стават чупливи.

Има как да запазите ноктите си здрави с помощта на тези съвети.

- Ако имате чупливи нокти, изберете по-плътен крем за ръце или лосион, който овлажнява в дълбочина. Препоръчително е да съдържа алфа хидрокси киселини или ланолин. При нанасяне го масажирайте върху ноктите си.

- Носете ръкавици, докато извършвате домашните задължения, за да предпазите ноктите от многократно намокряне. Когато навлажняването и съответно изсушаването са прекалено чести, те отнемат естествената влага на ръцете и ноктите, като ги правят крехки.

Още по темата

- Избягвайте да използвате лакочистител, съдържащ ацетон, както и препарати с детергенти и тежки химически вещества, докато почиствате. Те отслабват ноктите ви.

- Оформяйте редовно ноктите си. Честото подрязване на ноктите им дава форма и намалява чупливостта им.

- Приемът на капсули с биотин помага за укрепване на ноктите. Преди да предприемете тази стъпка обаче, се консултирайте с лекар или дерматолог.

- Винаги нанасяйте основа за нокти, за да ги защитите. Това ги предпазва от влиянията на околната среда, които през зимата ги увреждат.