Благодарение на многобройните ползи, които носи на здравето, алое вера е сред естествените съставки, които могат да се справят с различни здравословни проблеми, включително загуба на тегло, киселинен рефлукс и проблеми с храносмилането.

Докато консумацията му под формата на сок се препоръчва, някои от най-добрите ползи за красотата, които алое вера може да предложи, са вследствие от локалното му приложение.

Алое вера има противовъзпалителни свойства, които помагат при лечението на кожни проблеми като акне, дребни порязвания и рани, изгаряния или обриви. То също така омекотява мъртвите клетки на кожата и я прави гладка.

По този начин може да се ограничат признаците на стареене, включително фините линии и бръчките, а също така се облекчава сърбежът. Едно от най-хубавите качества на алое вера е, че подпомага състоянието на кожата еднакво добре както през лятото, така и през зимата.

Има охлаждащи свойства, които осигуряват незабавно облекчение от слънчево изгаряне. Същевременно може да се използва и за хидратиране на кожата отвътре.

Още по темата

Специално за зимните условия кожата може да се подпомогне с маска от алое вера, която значително подобрява и текстурата ѝ.

С редовното прилагане на тази маска за лице кожата ви ще стане мека, еластична и ще бъде хидратирана в дълбочина. Ето как да я приготвите.

Необходими са следните съставки:

1 с. л. гел от алое вера;

1 ч. л. мед;

1 ч. л. извара;

½ ч. л. розова вода.

Смесете всички съставки до получаване на хомогенна смес. Нанесете върху изчистените лице и шия с кръгообразни движения. Масажирайте за около 2 минути. Оставете маската върху лицето за 15 – 20 минути. Измийте с топла вода и подсушете.