Акнето е сред най-често срещаните кожни проблеми. В някои случаи то може да се появи без видима причина.

Въпреки че конкретният причинител за появата му варира между различните хора, ако следвате обикновена процедура за грижа за кожата, това може в голяма степен да предотврати появата на акнето и да поддържа кожата чиста и здрава.

Една от основните стъпки в това отношение е измиването на лицето. Макар да е от съществено значение, ако прекалите с измиването, това може да увреди кожата. Ако кожата ви вече страда от акне, прекомерното миене на лицето може да утежни състоянието му.

Затова не бива да прекалявате, като за почистването на лицето използвайте меко почистващо средство.

Колко често обаче е прекалено често?

Още по темата

Говорим за прекомерно измиване на лицето, когато сте склонни да правите това повече от три пъти на ден. Ако кожата ви е нормална, можете да измиете лицето с вода и меко почистващо средство два или три пъти на ден.

Когато кожата е предразположена към появата на акне, дори е препоръчително да измивате лицето си два пъти дневно. По-честото почистване и ексфолиране обаче може да навреди повече, отколкото да помогне.

Освен това, използването на силни почистващи средства, съдържащи алкохол, може да отнеме естествените мазнини на кожата и да я раздразни, което да утежни проблема с акнето.