Редовното миене на косата е от основно значение за поддържане на личната хигиена, но замисляли ли сте се, че може и да прекалявате в това отношение?

Стилисти предупреждават, че прекаленото миене на косата с шампоан крие риск от отслабването и увреждането ѝ.

Те напомнят, че косата е жива и поначало е суха. Ако я лишите от влага след прекомерна употреба на шампоани, тя изсъхва допълнително и става слаба и увредена. За да запазите влагата в кичурите си, трябва да използвате шампоана по-рядко.

Няма точен брой на препоръчителните измивания на косата – това зависи от нейната текстура и образуването на мазнина от скалпа. Има обаче начин да разберете дали прекалявате с миенето.

Липсата на влага може да доведе до сух и лющещ се скалп, а когато той се изсуши, това се случва и с косата и тя започва да губи своя блясък.

Още по темата

Ако забележите, че тя започва да се омазнява, може да използвате сух шампоан, който ще абсорбира част от мазнината, без да изсушава излишно косата.

Когато миете косата си, използвайте и балсам, тъй като той в известна степен я хидратира и я поддържа гъвкава.

Ако косата ви се къса много, това също може да е признак, че я миете прекалено често.

Мократа коса е изключително податлива към увреждане и накъсване. Избягвайте да я решите бързо и агресивно, не е препоръчително и да си лягате, докато тя е още мокра.