IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва и какво не трябва да правите при нов пиърсинг?

2 март 2018 10 30

Важно е да се вземат предпазни мерки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поставянето на пиърсинг, независимо дали е на ухото, носа или на друго място, си е инвазивна процедура, която изисква грижи и предпазни мерки. Всеки организъм е различен и съответно реагира по различен начин към нея.

Експертите не одобряват поставянето на обеци по тялото, но ако хората настояват за това, все пак е необходимо да се вземат всички предпазни мерки и да се полагат грижи.

Какво е важно да правите?

- Всички материали, които се използват по време на процедурата, трябва да са стерилни и за еднократна употреба, тъй като могат да доведат до сериозни инфекции.

- Поддържайте областта около пиърсинга чиста, за да не попаднат бактерии от кожата или косата. Помнете, че това е отворена рана, която лесно може да се замърси.

- Почиствайте пиърсинга с антибиотични разтвори и прилагайте антибиотични кремове.

- Ако имате признаци на инфекция, потърсете лекарска помощ.

- Пригответе се за болка, която ще продължи няколко дни.

Какво трябва да избягвате?

- Не се опитвайте да смените обецата, преди раната да е напълно излекувана. Времето за излекуване варира от 4 до 6 седмици. Преди да се смени с друга обеца, кожата трябва да е зараснала.

- Не отстранявайте коричките. Съвсем естествено е около раната да се образува коричка, която обикновено изкушава да бъде отстранена. Не бива да правите това обаче, за да не повредите пиърсинга.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари