IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците, ако не миете косата си достатъчно

12 март 2018 10 40

И колко често е достатъчно?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Няма един ясен и категоричен отговор на въпроса колко често трябва да миете косата си. А благодарение на сухия шампоан, вече има начин да отложите малко тази процедура.

Също както прекалено честото миене на косата може да има отрицателни ефекти, е възможно да се предозира и с употребата на сух шампоан, което също крие своите рискове.

Според специалистите в областта на красотата минимумът пъти, които следва да миете косата, е веднъж седмично. Ако косата се омазнява прекалено, може да се наложи да правите това и всеки ден.

В случай че използвате много продукти за стилизиране, може да установите, че трябва да измивате косата по-често, което е напълно нормално и здравословно.

Как да разберете, че е време за шампоан? Обърнете внимание на скалпа си. Ако усещате необичаен сърбеж, неприятна миризма или дори лека болка, безспорно е време. Причината за последния симптом е натрупването на мъртви кожни клетки, което може да доведе и до пърхот.

Ако състоянието се влоши и кожата се възпали, е възможно космените фоликули да станат прекалено чувствителни.

Една от най-често срещаните грешки, които хората правят, е, когато скалпът им стане сух и сърбящ, те смятат, че не трябва да измият косата, а вместо това избират сух шампоан. Това, от което тези хора наистина страдат, е пърхот, а третирането със сух шампоан може само да влоши състоянието.

Когато отложите тази процедура, не могат да се отстранят бактериите, дрождите и мъртвите клетки от скалпа, а това крие риск от възпаление, пърхот и дори фоликулит.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари