IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака, че трябва да се консултирате с дерматолог

27 март 2018 08 00

Кожни проблеми, които издават друг проблем

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Състоянието на кожата е показател за цялостното здраве на организма. Често в различни области на тялото се случват процеси, които се отразяват и върху кожата. Проблемът е, че мнозина ги игнорират.

Ако битката ви с акнето например продължава твърде дълго или кожата се изсуши прекалено, значи е време да се срещнете с дерматолог.

Кои са случаите, в които е време да се обърнете към специалист?

1. Акне

Това е проблем, който обикновено се наблюдава при тийнейджъри или хора, които имат мазна кожа. Ако кожният проблем продължава по-дълго обаче, е възможно да бъде следствие на хормонални смущения.

2. Сухота

Сухата кожа може да се дължи на зимния сезон, но ако тя е прекалено суха, е възможно да е следствие на диабет или на проблеми, свързани с щитовидната жлеза.

3. Сърбеж

Този симптом може да е признак на диабет или инфекция в организма. Понякога високите нива на билирубин или креатинин могат да причинят сърбеж, което е признак за чернодробни или бъбречни проблеми.

4. Обриви и кожни алергии

Понякога те могат да се дължат на слънчево изгаряне, но може да са следствие и на вирусни инфекции или на алергия към лекарства.

5. Устойчиво зачервяване на лицето със или без сърбеж, обикновено по бузите и областта около носа

Това може да е симптом на лупус. Това може да засегне бъбреците, черния дроб, ставите или устната кухина.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари