IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко ефективни са серумите за мигли?

29 март 2018 09 10

И как работят те

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Серумът за мигли е един от онези продукти за красота, които изглеждат твърде хубави, за да са истина. Разбира се, има много начини за временно удължаване на миглите, като спирала и изкуствени мигли. Но естествените плътни и дълги мигли са идеалният вариант.

Козметичната индустрия също е съгласна с това твърдение. Напоследък се наблюдава цял поток от серуми за мигли в магазините, които обещават да подхранят тези малки косми, вследствие на което да се подпомогне растежът им.

Как точно работят тези серуми и дали те са безопасни да се използват толкова близо до очите?

Най-често срещаната активна съставка в тези продукти е биотинът. Това всъщност е витамин от В-групата и за него се знае, че подобрява здравето на косата чрез укрепване на кератина – протеин, който изгражда космите.

За съжаление влиянието на биотина върху растежа на косата и ноктите по-скоро е градски мит, отколкото факт към този момент, казва козметичният химик Стивън Ко. Дерматолозите са съгласни с него, като добавят, че същото твърдение важи и за миглите.

Няма неопровержими доказателства, че биотинът увеличава растежа на миглите. И тъй като много добавки с тази съставка рядко се абсорбират ефективно в организма, наистина употребата му не води до особен ефект.

Вероятно сте попаднали и на информация относно ползите от рициновото масло по отношение на растежа на миглите. Докато това и други масла могат да направят миглите да изглеждат по-дълги, това по-скоро е трик на окото, а не се дължи на подобрен растеж на миглите.

Това, което може да се случи е, че покритието с маслото може да създаде илюзия, че космите са по-плътни. Освен това може и да предотврати накъсванията на малките косми. Ползите обаче спират дотук.

Другите серуми за мигли съдържат коктейл от активни вещества, но ефектът, ако има такъв, е много малък. Повечето от тях действат като овлажнители.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари