Акнето е състояние, което засяга повечето хора поне няколко пъти. Докато за някои обаче то просто се появява от време на време и за кратко, за други досадните пъпки са постоянна битка.

Това води със себе си и някои митове, които замъгляват ясната представа за състоянието и дори могат да влошат проблема. Някои от твърденията, които ще ви представим, не просто не работят, но и могат да бъдат опасни.

Мит 1: Ако приемате медикаменти за пречистване на кръвта, това ще помогне за изчистването на кожата

Истината е, че причината за кожното състояние е хормонален дисбаланс и наличие на бактерии. Няма нищо общо с кръвта.

Мит 2: Акнето се развива вследствие на постоянна констипация. Прочистването на червата ще помогне

Нищо подобно. Запекът е нездравословен за организма, но няма пряк ефект върху акнето. От друга страна, ако някой се притеснява прекалено за състоянието си, стресовият хормон може да предизвика развитието на акне.

Още по темата

Мит 3: Мазната и пържената храна ще влошат състоянието

Според данни на изследвания млечните продукти и храни с висок гликемичен индекс могат да предизвикат акне. Пържената храна не играе никаква роля.

Мит 4: Акнето се появява само по лицето

Акнето може да се появи, когато мастните жлези отделят голямо количество себум, а това може да се случи и на гърба, гръдния кош, ръцете, раменете и задните части.

Мит 5: Акнето се появява само сред тийнейджърите

В действителност повече от 50% от жените и около 25% от мъжете са засегнати от акне, когато са на възраст между 25 и 45 години. Това е хормонален проблем, който се случва по-често при тийнейджърите, но не само сред тях.