Грижата за кожата става все по-важна с напредването на възрастта, тъй като започват да се оформят фини линии и бръчки. Има обаче и някои на пръв поглед невинни неща, които правим в ежедневието си и които в крайна сметка се оказват вредни за кожата.

Дерматолози разкриват кои са те.

1. Защитата от слънцето често се пропуска

Пропускате около 10% от лицето си всеки път, когато нанасяте слънцезащитен продукт върху него. За най-добър ефект трябва да използвате продукт с фактор 30, като обръщате по-специално внимание на местата, които често се пропускат. Такива са кожата около очите, носа, областта до косата и ушите.

Ако се нуждаете от незабавна защита, изберете минерална формула, която съдържа цинк и титанов оксид. На химическите формули им трябват около 20 минути, за да попият в кожата.

2. Злоупотребявате с маската за лице

Чаша вино и маска за освежаване на кожата са любима комбинация на много жени, но това не бива да се превръща във вечерен ритуал.

Още по темата

Съставки като алфа хидрокси киселини, гликолова киселина и салицилова киселина могат да изсушат и раздразнят кожата, ако се използват твърде често. Могат дори да доведат до образуване на излишен себум, който да запуши порите. Тези съставки са популярни в маски за подмладяване, ексфолиране и акне.

3. Консумирате по няколко кафета дневно

Кофеинът може да помогне срещу подпухналите очи и да стегне кожата, но ако прекалите с количеството, може да дехидратира най-горния кожен слой, което да доведе до поява на фини линии, а кожата да загуби жизнеността си.

4. Спите на една страна

Когато притискате лицето си до възглавницата в продължение на осем часа, това може да доведе до поява на трайни гънки, които с течение на времето може да се превърнат в бръчки. От друга страна, мазнината и бактериите от възглавницата, могат да се прехвърлят върху лицето ви.