IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шафран – най-добрата подправка за кожата

1 юни 2018 13 00

Задържа влагата в нея

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Открита в Индия, тя от години се използва и за лекарство при здравословни проблеми. Заради своето антибактериално действие, шафранът се използва не само в кухнята, но и за почистване на кожата.

В цвета на шафрана има над 100 етерични и ароматни съединения, както и каротеноиди.

Кои са предимствата на шафрана за кожата?

- Смята се за антисоларен агент, който помага за абсорбиране на вредните UV лъчи и предпазва кожата от изгаряне.

    - Придава свежест на кожата. Няколко щипки от подправката могат да се разбъркат с мед и сместа да се нанесе на лицето. Тази комбинация ще омекоти кожата и ще премахне уморения ѝ вид.

      - Много козметични продукти съдържат шафран, който подобрява влажността на кожата.

        - Помага за намаляване на нежеланите петна по кожата след излагане на слънце. За целта може да се смесят няколко щипки шафран с кисело мляко. Лицето се намазва преди лягане и се измива на другата сутрин.

          - Подправката има противовъзпалително действие. Това предпазва кожата от зачервяване и раздразнение.

            - Той е силен антиоксидант заради каротеноидите, които съдържа. Те прочистват кожата от мръсотиите, попаднали през порите, правят я по-здрава и млада.

              - Шафранът е ефикасен и при акне. Антибактериалните му свойства намаляват образуването на пъпки по кожата, особено по лицето. Тези, които имат проблеми с пъпките, могат да разбъркат малко шафран с вода или гел, взет от едно листо на алое вера. Със сместа се намазва (2-3 пъти седмично) добре почистеното лице и се измива с хладка вода след 15-20 минути. След няколко дни пъпките намаляват, а кожата става по-чиста.

              Много производители предлагат масло от шафран, извлечено чрез екстракция, с което също може да се третира кожата. В него има високо съдържание на линолова киселина. То е известно с това, че много лесно задържа влагата в кожните клетки, затова се използва като основна съставка в много продукти за почистване на лице. Среща се в кремове за лице за суха кожа, шампоани за коса, слънцезащитни спрейове, декоративна козметика. Използва се още за ароматерапия и масажи.

              Автор - снимка
              Автор на статията:
              Ваня Гъркова

              КоментариКоментари