IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло – за по-хубава коса и кожа

7 юни 2018 11 30

Овлажнява и подхранва

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Кокосовото масло става все по-популярен биопродукт у нас. Използва се най-често в кухнята – за приготвянето на различни здравословни ястия, но прави чудеса с кожата.

Витамините К, D, C и Е, триглицериди, наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини, са нутриентите, които се съдържат в най-голямо количество в кокосовото масло. То се смята за натурален антиоксидант, който предпазва клетките от стареене, подхранва кожата и подсилва имунната система.

Маслото се получава от месестата част на кокосовия орех, при пресоване и филтрация на ниска температура. То не съдържа трансмазнини и затова се препоръчва в много диети.
Ето кои са ползите на кокосовото масло:

Коса

Дълбоко подхранване

Сухата и повредена коса може да се промени тотално, ако бъде намазана с кокосово масло. То подхранва косъма в дълбочина и му придава блясък. Продуктът трябва да се затопли леко преди използване. За да има по-голям ефект от маската с него, е по-добре косата да се намаже преди лягане и да се отмие на сутринта.

За по-хубави къдрици

Друга полза на кокосовото масло е, че то е естествен овлажнител. С него може да се намажат краищата на къдриците, за да изглеждат по-добре.

За по-здрав скалп

Втриването на кокосово масло в скалпа успокоява сърбежа и стимулира растежа на космите. Омега-3 мастните киселини възстановяват липидния слой на скалпа и прочистват клетките от токсини.

Кожа

Естествен овлажнител

Витамин Е и омега-3 мастните киселини в кокосовото масло създават защитна бариера върху кожата, която да задържи влагата за по-дълго време. Затова биопродуктът се препоръчва при суха и дехидратирана кожа.

При ухапване от насекоми и изгаряне от слънце

Кокосовото масло може да успокои изгорялата след излагане на слънце кожа, помага и при възпаления от ухапване на комари и други насекоми. Това се дължи на антибактериалните му свойства.

За крем

Кокосовото масло върши чудеса с кожата на лицето. Може да го използваме няколко пъти седмично вместо крем. То изглажда кожата, премахва мъртвите клетки, придава ѝ блясък.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари