IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почивка на басейн – погрижете се за косата

13 юни 2018 08 00

Няколко съвета от нас

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Жега е. Седите на стола в офиса и се опитвате да работите, но мислите ви са другаде. Броите дните до дългоочакваната почивка на морето или уикенда, в който ще се разсеете на някоя вила с басейнче. Но подготвени ли сте за тях? Освен бански, няколко чифта дрехи и добро настроение, трябва да се погрижите за още нещо – за здравето на кожата и косата.

Ако обичате да се разхлаждате в басейна, не забравяйте да си вземете хубава козметика, с която да се намажете на излизане, за да не изгорите. Не стойте и твърде дълго на слънце. Грижата за косата също не бива да се пренебрегва. Ето как да се грижите за нея преди и след плуване, за да остане тя здрава:

- Никога не влизайте в басейна със суха коса. Намокрете я предварително на душовете, защото вътре има голямо количество хлор и друга химия, които бързо ще попият в косъма и ще го увредят.

- Не ползвайте шампоан непосредствено след излизането от басейна. Синтетичните вещества в него могат да се свържат с хлора и да изсушат косата допълнително.

- Изплакнете внимателно косата на душовете на басейна, след това се прибирайте вътре. По този начин една част от хлора, попаднал в космите, ще падне.

- След прибиране от басейна вземете душ с хладка вода и се погрижете за кожата и косата. Използвайте дълбоко подхранващ шампоан, с повече биосъставки, който ще премахне хлора и ще спомогне за регенериране на косъма. След това може да нанесете балсам за допълнително овлажняване и блясък на косата.

- Ако косата ви по принцип е суха, по-добре си купете овлажняващо масло, например кокосово или арганово, което да нанесете след баня.

- Намалете използването на сешоара и пресата през лятото, особено ако ходите повече на басейн, отколкото на море. Те допълнително ще увредят косата ви. Не бива и да търкате твърде силно с кърпата при подсушаване, защото така тя ще се накъса.

- Ако косата ви е боядисана, гледайте да не я мокрите докато сте в басейна или хубаво я връзвайте, защото тя може да промени цвета си под въздействието на хлора. Ако спазвате горепосочените съвети, рискът това да се случи е много малък.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари