IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце и горещини: Кои са причините за напуканите пети?

22 юни 2018 11 40

Запарват ли ви се краката?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Плаж, море, коктейли, водна топка в басейна. Всеки си мечтае за това в края на работната седмица. Астрономическото лято настъпи и тепърва ще ходим на почивка на море. Но освен банските и другите важни подробности от багажа, трябва да се погрижим за кожата.

Сухата кожа се появява в края на зимата, но с подходящи хидратиращи продукти и прием на повече течности, тя става много по-мека и здрава до идването на пролетта и лятото. Но нещата със сухите и напукани пети са по-сложни. Ако сте си позволили да сложите сандали и не почистите мъртвата кожа от петите, ще ви е по-трудно да го направите по-късно.

Напукването на кожата на стъпалата не е само естетичен проблем. В пукнатините могат да навлязат микроби, които да причинят инфекции.

Най-честите причини за напуканите пети са:

1. Суха кожа

Дехидратацията на организма се отразява най-вече на кожата. Тя става по-груба, суха и люспеста. Колкото по-топло е навън, толкова повече течности губи тялото и трябва да си ги възвърне отново. Кожата на петите се напуква и понякога дори се закача по чорапите или по завивките.

Какво да правите: Когато отивате на плаж, освен биричка, не забравяйте да си вземете и вода. Освен това използвайте овлажняващи продукти за кожата редовно, а не само преди и след плаж. Те задържат влагата, омекотяват и придават блясък на кожата.

2. Прекомерно напрежение върху краката

Сухата кожа може да е един от първите признаци, водещ до напукване на петите. Но колкото повече ходите пеша и напрягате стъпалата, толкова повече загрубява кожата по тях. Появяват се пукнатини и мазоли, а мъртвата кожа може да се натрупа на едно място поради неудобни обувки или сандали.

Какво да направите: Дайте си почивка. Опитайте се да не стоите на крак дълго време. Ако краката ви болят и имате мускулна треска, потърсете по-удобни обувки, дори ортопедични, които ще обгърнат стъпалата и няма да ги натоварват толкова много.

3. Запарване на краката

Гъбичната инфекция се среща при много спортисти и хора, които са доста активни или носят едни и същи обувки с часове. Тя може да се предаде и при обуване на чужди чехли или чорапи.

Напукване, лющене, възпаление, парене са симптомите, които изпитват хората, чиито крака се запарват лесно. За това допринасят обувки и чорапи от некачествени материи, които не позволяват на кожата да диша.

Какво да направите: Винаги, когато си намокрите обувките, не стойте с тях, защото това предразполага към развитие на инфекцията. Има противогъбични кремове, които може да намерите в аптеките. С тях се намазват засегнатите участъци от кожата в продължение на няколко дни. Ако гъбичките не изчезнат след 2 седмици, отидете на лекар.

4. Псориазис

Псориазисът е заболяване, характеризиращо се със зачервена и лющеща се кожа по коленете, лактите, долната част на гърба или скалпа. Слаба имунна система, инфекции и някои лекарства могат да влошат това състояние и кожата да се напука още повече.

Какво да направите: Псориазисът няма лечение. Но дерматолозите могат да ви предпишат различни кремове, които да намалят неприятните симптоми. Също така се смята, че през лятото много хора с псориазис изпадат в ремисия.

5. Слънчево изгаряне

Вредните ултравиолетови лъчи могат да повредят кожата. Прекомерното ѝ излагане на слънце без слънцезащитен крем води до изгаряне на повърхностния слой на кожата, зачервяване, напукване. Кожата на стъпалата е по-нежна, но понякога я пропускаме.

Какво да направите: Намажете изгорелите участъци от кожата с успокояващ лосион или кисело мляко. Те ще намалят зачервяването и отока, освен това ще овлажнят сухата кожа. Избягвайте стоенето на слънце.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари