IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни за по-здрави нокти

26 юни 2018 09 00

Яжте повече риба

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

За да поддържате здравословен начин на живот, е наложително да ядете храни, които са богати на жизненоважни хранителни вещества. През лятото грижата за кожата и косата е водеща и ноктите остават на заден план, а не трябва да е така.

За да имате хубави и дълги нокти, е необходимо да се храните с разнообразни храни и да приемате някои добавки. Така ще предотвратите чупене, разслояване, съхнене и изтъняване на нокътната плочка. 

Калций, витамините А, В комплекс, С, Д, омега-3 мастни киселини, рибено масло, са от съществено значение за здравето на ноктите. Ето списък от 5 храни, чрез които може да си набавите голяма част от тях и да имате перфектните маникюр и педикюр на плажа:

Риба

Здравите нокти се дължат на протеините, които приемаме под формата на храна. Диетичен режим, богат на протеини, може да бъде полезен за цялото тяло. Богата на омега-3 мастни киселини, рибата е отличен източник на протеини и сяра. Ако имате тънки и крехки нокти, то наблегнете на нея. Киселините ще ги подхранят в дълбочина и ще ги направят по-гъвкави. 

Яйца

Едно голямо яйце може да ви осигури необходимата за деня доза витамин D. То не само е голям източник на протеин, но съдържа и витамин В12, желязо и биотин, които могат да подобрят здравината на ноктите. Може да консумирате до 3-4 яйца на седмица. 

Зелен грах

Този зеленчук може да образува газове и подуване на стомаха, но има много предимства за организма. Зеленият грах е богат на белтъчини, бета-каротин и витамин С. Тези хранителни вещества играят съществена роля за заздравяването на ноктите и насърчават растежа им.

Овесени ядки

Ако имате разслоени и чупливи нокти, трябва да приемате няколко основни микроелемента. Овесените ядки са  богати на мед, цинк, манган и витамини В, за които се знае, че подобряват растежа на ноктите. 

Зеленолистни зеленчуци

Пълни са с калций, желязо и антиоксиданти. Добавянето на спанак, зеле, броколи и други зеленолистни зеленчуци в менюто ви е идеалното средство да се избавите от тънките нокти. 
Може да си купите и комбинация от витамини за по-здрави нокти, коса и кожа. Продават се в дрогериите и аптеките, но не прекалявайте с тях. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари