Грижата за кожата през лятото не бива да бъде подценявана. Ако не почиствате грима си редовно, ще се сдобиете с пъпки, възпаление и раздразнение. Но използването на тоник или тоалетно мляко редовно, също може да има негативни последици.

Част от козметиката за почистване на лице намалява риска от появата на някои кожни проблеми, но състарява лицето. Това се дължи на тежките съставки в нея.

Каквито и продукти за лице да са ви необходими, първо трябва да се съобразите с вашия тип кожа, да прочетете внимателно етикетите, чак след това да купувате. Просто има вещества, които могат да изсушат допълнително кожата и да доведат до образуването на бръчки и фини линии.

Какво е pH?

От 4 до 7 са стойностите на pH на човешката кожа. За средна стойност се смята 5,5, което е леко киселинно, но зависи от различните зони на тялото.

С напредване на възрастта pH на кожата се променя и тя става все по-уязвима на бактерии. Нормалната кожа е с почти неутрално pH – 6,5. При сухата то е под тази стойност или киселинно. Докато мазната е с pH над 6,5 – алкално.

Още по темата

Как да разберете, че балансът на pH в кожата ви е нарушен?

Киселинно

– кожата ви е мазна и не добре почистена дори и след използването на тоник;

– кожата ви рядко се нуждае от овлажняване;

– кожата ви е твърде чувствителна към козметика;

– кожата ви често изглежда зачервена и раздразнена.

Алкално

– кожата ви изглежда суха и сива след почистване;

– кожата ви се нуждае от овлажнител поне веднъж дневно;

– част от кожата ви се лющи;

– кожата ви се възпалява след използването на козметика.

Силното слънце изсушава и състарява допълнително кожата. Отделно тя се дехидратира заради по-голямото количество пот, което отделя. Козметиката, която използвате през лятото, трябва да регулира баланса на pH, да овлажнява и предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.