IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честото използване на преса изсушава косата

10 юли 2018 10 10

Как да върнете блясъка й?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всяка жена иска да има перфектната прическа и прибягва до какви ли не методи, за да я постигне. Сешоарът, пресата и машата за къдрене са нейните незаменими помощници. Но какво се случва, когато те се използват твърде често върху косата?

През лятото има повече влага, което кара косата да бухне и стърчи, което дразни много дами. За да имат по-хубава визия, някои жени изправят косата си с пресата всеки ден, дори по няколко пъти. Но с колкото и професионални уреди да разполагат, те не могат да предпазят косъма от увреждане на 100%. Tialoto.bg събра няколко странични ефекта от честото изправяне на косата:

Изсушаване на косъма – една от най-големите вреди от ежедневното ползване на пресата. Нейните „плочки“ премахват естествените масла от косъма и косата неминуемо става по-суха. Дори и върху нея да се поставят специални кристали за изправяне, те не могат да заместят въпросните мазнини.

Сухата коса след изправяне е факт, независимо от нейния тип, категорични са учените от Американската академия по дерматология. Те препоръчват този уред за изправяне на косата да се ползва най-много 1-2 пъти седмично, при това температурата му да не е максималната.

Наелектризиране – което е свързано с изсушаването. Ако искате да избегнете този страничен ефект, избягвайте да изправяте косата си на много високи градуси всеки ден. Освен това може да си купите подходящи кристали или други козметични препарати, които се нанасят върху косата преди изправяне, за да я овлажнят допълнително. За да не се наелектризира косата ви, може да си направите маска с кокосово масло или зехтин.

Накъсване – появява се след изсушаването вследствие на редовното изправяне. То може да причини и заплитане на краищата на косата, която трудно може да се разреше. Също така прекомерното изправяне на косата докато е мокра, по-честото използване на гребен и сешоар, също могат да са причина за накъсването на косъма и заплитането му.

Липса на блясък – това се случва с косата след като стане по-суха заради по-честото ѝ изправяне с преса. Когато няма достатъчно влага в косъма, косата губи своя блясък и става безформена. За да възвърнете свежия ѝ вид, може да си направите маска с ябълков оцет или арганово масло.

Косопад – пресата уврежда много от космените фоликули, което е предпоставка за падане на повече коса от обикновеното за сезона. В такъв случай се нуждаете от маска или подходящ шампоан, с чиито съставки да подсилите допълнително косата.

Раздразнение по скалпа – появява се при изправяне с твърде висока температура, както и недобре почистени „плочки“ на пресата. По тях може да останат замърсявания, които да възпалят скалпа. Това води до зачервяване, сърбеж, а понякога и пърхот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари