Използването на слънцезащитни продукти през лятото е много важно. Кожата е най-уязвима и лесно изгаря, затова отивайки на море се мажем с козметика с подходящия фактор. Но като че ли пренебрегваме грижата за косата, а тя и скалпът също „страдат“, ако са изложени на слънце.

Както кожата се изсушава под въздействието на слънцето, същото се случва с косата и скалпа. Затова купувайки слънцезащитен крем за лятната ви почивка, трябва да помислите за маска или друг вид козметика, с която да предпазите и главата.

Ето няколко съвета на Tialoto.bg за това как да се погрижите за здравето на скалпа и косата през лятото:

Носете шапка

През някои дни слънцето е много силно още в 10 часа сутринта. Дори и да не сте свикнали, носете шапка по-често този сезон, а не само на плажа или басейна. Тя ще предотврати или намали изсушаването на косата и скалпа, както и изгарянето на кожата на главата. Добре е шапката да е от памучни и естествени материи, които да не запарват косата и така да спомогнат за появата на пъпки и възпаление на кожата.

Намалете козметиката

През лятото скалпът и косата трябва да се овлажняват допълнително, но това не означава да ги третирате всеки ден с най-различна козметика. Когато оставате на плажа с часове или работата ви е свързана с излагане на слънце, е добре да не си слагате парфюми, гел или лак за коса, защото под въздействието на слънцето могат да увредят кожата на главата и косата.

Още по темата

Не потапяйте косата си в басейна

Химикалите, които слагат в басейните за пречистване на водата могат да увредят структурата на косъма, а скалпът да се зачерви и раздразни. Никога не мийте косата си непосредствено преди да отидете на басейн, защото ще премахнете естествените масла от главата. Направете го след това, за да отмиете вредните вещества, попаднали по косата.

Пийте вода и други течности

Колкото повече вода пиете през лятото, толкова по-хидратирана и здрава ще бъде вашата кожа. Това важи и за скалпа, който се изсушава от миенето с шампоани и вредното влияние на слънчевите лъчи. Може да наблегнете и на плодове и зеленчуци, които съдържат повече вода, например краставици, диня, пъпеш и други.

Ограничете употребата на сешоари и преси

Слънцето нагрява и уврежда косата доста, но по-честата употреба на сешоари, преси и други уреди, също. Ако можете, намалете използването на тази техника, за да предотвратите изсъхване на косата и скалпа, както и косопад.