Сухата коса е доста често срещано състояние, което обаче може да се повлияе. Като за начало трябва да разберем кои са причините за „болната“ структура на косъма.

Ето някои от най-честите „виновници“ за увредената коса според експертите:

Климатът е важен фактор за здравето на косата. Лятото включва прекомерно излагане на слънце, плуване и използване на продукти, съдържащи алкохол. Всички те водят до дехидратиране на косата. Тъй като е трудно да избягваме тези фактори, трябва да полагаме по-специални грижи за косата през този сезон.

За целта са подходящи изглаждащите терапии. Такава е кератиновата терапия. При нея се прилагат протеини, които правят косата по-силна и по-лъскава. Протеинът кератин се съдържа в косата. Кератиновата терапия има за цел да възстанови недостига му в накъсаната или увредена коса. Експертите съветват да не подлагаме косата си на кератинова терапия прекалено често, тъй като в козметичните продукти се съдържа формалдехид, който би могъл да навреди. Прекаляването с процедурата може да направи косата и по-тънка.

Сухата коса може да е индикатор за хормонални проблеми. Възможно е да се изявява заради прием на медикаменти обвързани с хормоналния фон. Противозачатъчните таблетки също могат да окажат неблагоприятен ефект и върху косата. Експертите препоръчват да се обърнем към лекаря, който ги е изписал, за да обсъдим вероятни промени, ако се налага.

Още по темата можете да прочетете в puls.bg