IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от лавандула – защо е полезно за кожата и косата?

31 юли 2018 13 00

Предпазва от UV лъчите

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Маслото от лавандула е биопродукт, който се използва често за ароматерапия, но освен това има много други ползи. То се извлича от цветовете на растението и благодарение на успокояващото си действие е отлично лекарство при екзема, депресия, раздразнение и главоболие. Подобрява растежа на кожата и се препоръчва за употреба от хора, които имат различни кожни проблеми.

Кои са ползите на етеричното масло за косата и кожата?

Имате ли косопад? Това може да се дължи на сезона, но и на здравословни проблеми, които не трябва да пренебрегвате. Лавандуловото масло подхранва косата, показват няколко независими проучвания. Според тях то подобрява растежа и увеличава броя на космените фоликули.

Маслото от лавандула има силни антисептични свойства, затова се смята като домашно средство за намаляване на пърхота и раздразнението по скалпа на главата.

Етеричното масло може да се използва и на плажа. Ако ви предстои почивка, трябва да знаете, че е хубаво кожата да се маже с него преди плаж, за да попие в дълбочина. То предпазва от UV лъчите, намалява риска от рак на кожата, поява на бръчки и фини линии. Когато се комбинира с масло от жасмин, лайка или жожоба, подобрява хидратацията на кожата.

Няколко капки от биопродукта, нанесени върху раздразнена кожа, намаляват възпалението, инфекциите или зачервяването след изгаряне. Лавандуловото масло се препоръчва за мазане при хора, които имат пъпки, суха кожа или акне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари