IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправяне на косата – как да намалите увреждането й?

8 август 2018 06 00

Ползвайте преса само на суха коса

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Стига ли ви времето за кафе, прическа и грим сутрин? Докато на едни жени им трябва поне час, за да изправят косата си, други нямат този проблем, защото тя е идеално права. Използването на преса и сешоар е наложително заради външния ни вид, но неминуемо уврежда структурата на косъма.

Пресата е уред, който е препоръчително да използваме не всеки ден, а по-скоро заради някой специален повод. Истината обаче е, че всяка втора жена изправя косата си почти всеки ден. Ако вие сте една от тях, помислете какво може да направите, за да намалите до някаква степен негативното влияние, което пресата оказва върху косата.

Използвайте подходящ шампоан и балсам

Пресата изсушава косата. За да я държите достатъчно хидратирана, трябва да ползвате специализирана козметика според вашия тип. Купете си шампоан и балсам с формула, която да подхранва косъма и задържа влагата.

Изправяйте пласт по пласт

Най-добре е да изправяте косата си пласт по пласт. По този начин няма да повтаряте едно и също място по няколко пъти, което изгаря и изсушава косата повече. Първо започнете от най-долната част – на тила и се движете нагоре. Ако косата ви е твърде гъста, разделете я поне на 4 пласта с помощта на ластици или щипки.

Не ползвайте преса веднага след душ

Косата трябва да е добре изсъхнала, за да я изправите с пресата. Ако е мокра или влажна, това допълнително я уврежда.

Вземете си кристали

Нанасянето на кристали за коса или специален спрей може да „запечата“ косъма и така да го предпази поне малко от силната топлина на пресата. Този тип козметика действа като защитна стена за кутикулите и задържа влагата в тях. Внимавайте с температурата.
Ако максималната степен на пресата ви е 200 градуса, ползвайте ги само за краищата, например, а не за изправянето на цялата коса. Ако сте си купили уреда наскоро, тествайте коя температура е най-подходяща за вашия тип коса. Най-добре е да използвате средната степен, а ако косата ви е по-тънка – прибегнете до изправяне с четка и сешоар.

Ползвайте керамична преса

Има най-различни видове преси за изправяне. Ако косата ви се нуждае от по-често изправяне, изберете си по-качествена преса. Препоръчително е тя да е керамична, защото този вид покритие поне малко повече щади косата.

Подхранете косата с маска

Косата се нуждае от регенериране, подхранвайте я поне 2-3 пъти месечно с подходяща маска. Повечето съдържат съставки, които заздравяват косъма и подхранват растежа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари