IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло: 10 доказани ползи за здравето и външния вид

7 август 2018 13 30

Ползи и приложения на кокосовото масло кухнята и в козметиката

Снимка: Pixabay

Източник: IStockphoto

Кокосовото масло е добре познат продукт, който може да откриете във всеки голям хипермаркет или магазин за биопродукти. То се използва като съставка на различни храни, както и в козметиката. Разнообразните доказани ползи за здравето от приема на кокосово масло обаче все още не са широко известни, въпреки, че някои го наричат и „суперхрана“ – термин, с който се спекулира твърде много напоследък. В тази статия ще ви запознаем с шест ползи от кокосовото масло за здравето сред които „топене на мазнини“ и подобряване на мозъчната функция, както и четири от приложенията му като козметичен продукт.

Какво е кокосово масло?

Кокосовото масло е биопродукт, който става все по-популярен в кулинарията. Маслото се получава след обработка на вътрешната месеста част на кокосовия орех, т.нар. копра. То се използва както за приготвянето на различни здравословни сладкиши без глутен, така и като козметично средство. Ако се припичате на плажа и наблюдавате как момичето на съседния шезлонг се маже с нещо бяло от бурканче, не се чудете, това е сурово кокосово масло. Повечето видове кокосово масло могат да се намерят във всеки голям супермаркет или магазин за биопродукти, включително онлайн в електронни магазини

Маслото от кокос е богато на линоленова, олеинова и галска киселина, които имат антиоксидантни свойства. Те са отговорни както за видимите ползи от употребата на кокосово масло, така и за някои от вредните последици, свързани с консумацията му. Около 90% от кокосовото масло са ненаситени мастни киселини. Съдържа витамините Е, К, както и минерала желязо. На пазара се предлагат всевъзможни видове: рафинирано, хидрогенизирано, и студенопресовано кокосово масло. Рафинираното е без цвят и мирис и не особено полезно. Хидрогенизираното е с най-висок риск от образуване на транс мазнини, поради което трябва да се избягва. Най-полезно за консумация от гледна точка на поддържане на крепко здраве е суровото, студенопресовано кокосово масло. Върху уникалните ползи от него ще се фокусираме в тази статия.

Шест ползи от кокосовото масло за здравето

1. Кокосовото масло - бърз източник на енергия

Кокосовото масло е богато на здравословни наситени мазнини, които действат по-различно от повечето други мазнини в диетата ви, тъй като те могат да стимулират изгарянето на мазнини от организма и да осигурят на мозъка ви бърз достъп до енергия.

В типична диета, повечето мазнини се състоят от така наречените триглицериди с дълги молекулни вериги, докато мазнините в кокосовото олио са със средни по дължина вериги. Поради тази си особеност кокосовата мазнина отива директно в черния дроб, където се преработва бързо чрез кетоза и се превръща в енергия.

Получените от храносмилането на кокосово масло кетони са много полезни за мозъка вещества и имат потенциални ползи при лечението на епилепсия, алцхаймер и други заболявания. Други ползи от тях са, че стимулират и по-активното изгаряне на други мазнини. За силата и ползите от кокосовото масло при отслабване ще говорим след малко.

2. Масло от кокос може да ускори топенето на мазнини

Калориите, които приемаме с яденето с важен фактор за поддържането на добро телесно тегло и хубава фигура, но и типа калории, които ядем също са от значение. Ползата от приема на мазнини от кокосово масло е, че води до намален прием на други мазнини.

Едно научно изследване показва, че приема на приблизително 2 супени лъжици кокосово масло води до увеличен енергиен разход на тялото от около 5% на ден. Предвид ролята на кетоните, има и повишена вероятност да си набавите тези калории от мазнините, съхранявани в тялото ви. Логиката е, че това ще доведе до стягане на зони от тялото, на които по принцип е по-трудно да се повлияе благоприятно.

food-coconut-fruit-healthy

Източник: Pixabay

3. Кокосово масло в диетата за по-малък апетит

Един от интересните ефекти на специфичните мазнини в кокосовото масло е, че те могат да доведат до по-слаб апетит. Това се дължи на ефекта на кетоните, произведени при асимилиране на кокосовите мазнини от тялото. За тях е известно, че водят до редуциране на усещането за глад – например, в едно изследване мъже, ядящи по-голям процент такива мазнини са намалили калорийния си прием с 256 килокалории на ден.

Друго изследване показва, че консумирането на такива мазнини за закуска води до прием на по-малко калории на обяд. Резултатите са наблюдавани само краткосрочно, но е възможно да водят и да дългосрочно намаляване на приеманите калории, което е предпоставка за отслабване. Така добавяме намалението на чувството на глад към списъка с ползи от кокосовото масло. Индиректно това помага за по-малко болести (индекса на телесната маса е свързан с редица тежки заболявания като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни болести и др.), избягване на проблеми със ставите, по-добро самочувствие и самооценка.

4. Ускорява загубата на коремни мазнини

Предвид това, че яденето на кокосово масло помага за потискане на апетита и горене на тлъстини, то може да има полезен ефект и върху свалянето на килограми. Според мета анализ на наличната научна литература от 2015 година кокосовото олио изглежда намалява коремните мазнини, които се натрупват около коремните органи.

Тъй като това е типа мазнини, асоцииран с много хронични заболявания, успешното им изгаряне би могло да има както добър ефект върху външния вид, така и здравословни ползи. Проучвания и сред мъже и сред жени показват, че добавянето на 2 супени лъжици кокосово масло към дневната диета е довело до понижение на коремната обиколка в рамките на 4 до 12 седмици.

Това в никакъв случай не значи, че трябва да прекалявате с приема на кокосово масло, но замяната на част от другите мазнини, които използвате с кокосово масло може да има ползи за загубата на излишни килограми.

5. Подобрява работата на мозъка

Друга полза от яденето на кокосово масло е подобрена функция на мозъчните клетки. Изследвания, проведени с пациенти с лека форма на Алцхаймер показват, че приема на мазнини от кокос води до повишена мозъчна функция. Спекулацията е, че това се дължи на кетоните, за които говорихме по-горе.

От доказаните ползи на кокосовото масло за здравословната ви кондиция, тази е с най-слаба степен на сигурност, тъй като до момента не са правени широки научни изследвания сред здрави представители на населението, сред хора, занимаващи се редовно с фитнес, тичане или друг вид активен спорт (по-голямата част от хората, върху които е експериментирано, са в напреднала възраст). Не очаквайте да станете гений благодарение на малко кокосово масло, но е възможно да имате леко подобрение.

6. Предпазете зъбите и венците с кокосово масло

Последната интересна здравна полза от кокосовото масло е, че заради антибактерицидните му свойства, то може да се използва за плакнене на устата с цел убиване на вредните бактерии, които неизменно покриват нашите венци и зъби.

Жабуренето и натриването на зъбите и венците с кокосово масло е метод, използван от индианците от хилядолетия за поддържане на устната хигиена. Подобен метод се използва и в индийската система Аюрведа, макар че там традиционно се ползва сусамово масло.

Скорошни медицински изследвания показват ефективността на кокосовото масло за подобряване на денталното здраве, премахване или намаляване на лошия дъх от устата, като ефекта се счита, че се дължи именно на убиването на част от вредните бацили в устната кухина. В този смисъл с кокосово масло може да се предпазвате от инфекции, бактерии, и образуването на плака. Друга полза е, че предотвратява и разпространението на бактерии от устата към други части на тялото.

За максимални ползи се препоръчва жабурене с кокосово масло няколко пъти седмично, сутрин преди закуска, но може и по друго време. Разбира се, това не означава, че трябва да занемарите посещенията си при доверения ви зъболекар, но е вероятно да помогне за по-малко болезнени интервенции на зъболекарския стол.

Кокосово масло – четири ползи за външния вид

След като разгледахме полезното действие на маслото от кокосовата сърцевина за разнородни аспекти на здравето, нека видим и какви ползи има то за поддържане на блестящ външен вид, когато го прилагаме под формата на козметично изделие.

coconut-oil-oil-white-glass-jar

Източник: Pixabay

7. Като овлажнител за кожата

Кокосовото масло е естествен овлажнител, полезен за всеки тип кожа. То попива бързо в кожата, не омазнява дрехите и навлиза в дълбочина, като по този начин помага за задържане на влагата в кожните клетки. Това е особено важно зимата, или при време със силен вятър, който има тенденция да изсушава бързо кожата.

Като допълнителна полза, кокосовото олио също така има доказан ефект при дерматит и други кожни проблеми, като се представя поне толкова добре, колкото и овлажнители, базирани на минерални соли. Значително подобрение се наблюдава и при третиране на екзема с натриване на кокосово масло, макар че там ползи, превъзхождащи други кремове за ръце или лице биха, е спорно дали съществуват.

8. Кокосово масло за слънцезащита

Кокосовото масло е чудесно допълнение към вашата защита от слънцето. При нанасяне върху кожата то предпазва от ултравиолетовите (UV) лъчи, които са основният виновник за появата на бръчки, фини линии и пигментни петна. Кокосовото масло не може да замести слънцезащитните спрейове, тъй като блокира само 20% от UV лъчите, докато масовите слънцезащитни кремове блокират около 90% от тях, но все пак намалява риска от появата на рак на кожата.

Ако ползвате кокосово масло, то това е еквивалентно на слънцезащитен крем с SPF фактор 7. Това категорично не е сред най-големите ползи и едва ли ще е първия ви избор за летен плаж, но е интересно да се спомене.

9. Природен дезодорант

Кокосовото масло няма собствена миризма, но вече споменахме за антибактерицидните му свойства когато дискутирахме здравните ползи. Благодарение на тях то убива кожните бактерии, които често са отговорни за неприятните телесни миризми при изпотяване. Тази полза от прилагането на кокосово масло е очевидна – ще ухаете приятно с помощта на натурален продукт.

Можете да намерите разнообразни рецепти за биодезодоранти на базата на масло от кокос. Кокосовото масло не ухае, затова обикновено е комбинирано с други етерични масла за аромат.

10. Премахване на грим с кокосово масло

Ако има една неочаквана полза от кокосовото масло, то тя ще е, че можете да го използвате за заличаване на грим. За целта, с памуче го нанесете върху зоните, от които искате да свалите грима. Търкайте нежно, докато изтриете грима. Това е последната от обещаните ползи, но сме подготвили още едно последно приложение на кокосовото масло.

11. Бонус!

Ако ви остане неупотребено количество кокосово масло, можете да го нанесете върху устните си. Кокосовото масло върши чудесно работа като балсам за устни и ще ви е от полза, ако имате напукани или сухи устни, тъй като ще ги омекоти и хидратира. Това е особено полезно през зимния сезон. Осигурява и лека слънцезащита, а радиацията на слънцето не трябва да се подценява дори и в зимните месеци.

Също така може да използвате кокосово масло против напукани ръце или пети, както и като масажен лосион заради ползите като овляжняващ агент.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари