IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини за тъмни кръгове под очите

10 август 2018 11 10

Не стойте твърде близко до телевизора

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Тъмните кръгове под очите са често срещан проблем, на който най-често жените отделят по-голямо внимание. В повечето случаи причините за появата им не са сериозни, но фактът, че загрозяват лицето е достатъчно тревожен за дамите, а и за някои по-суетни мъже.

Кожата около очите е доста тънка и деликатна. Освен генетичните фактори, има няколко други, които допринасят за образуването на неприятните тъмни кръгове.

Ако се събудите с този естетичен проблем и се чудите каква е причината, вижте кои неща от ежедневието може да спомогнат за подпухването на лицето:

Липса на сън – някои хора пренебрегват съветите на лекарите и спят много по-малко от 8 часа. Умората, безсънието или честото будене през нощта са една от основните причини за разширяване на кръвоносните съдове под очите и образуването на тъмните кръгове. Ако не можете да заспите, изпийте един чай от мента, чаша топло прясно мляко или вземете селен, които ще ви помогнат да се унесете. След 2-3 нощи, през които спите по-добре, подпухналостта ще изчезне и промяната с кожата на лицето ще е осезаема.

Дехидратация – когато не пиете достатъчно вода. Кожата под очите започва да става суха и сивее, ако в организма няма достатъчно течности. Влагата в кожата се изпарява. В горещините е препоръчително да пием поне 2 литра и половина.

Търкане на очите – най-често се прави при умора и недоспиване. Нуждата от сън ни кара да докосваме очите и натискът увеличава тъмнината под тях, тъй като налягането в малките кръвоносни съдове в тази част на кожата се нарушава.

Излагане на слънце – съдържанието на меланин се увеличава. И тъй като кожата в тази област е по-чувствителна, тя лесно се пигментира – увеличават се тъмните кръгове и кафявите петна.

Претоварване на очите – особено ако работата ви е свързана с използването на компютри. Очите се натоварват при четене, няколкочасово използване на електронни устройства, гледане на телевизия отблизо. На всеки час работа трябва да си давате по 5-10 минути почивка, при които да се взирате в далечината или гледате в зеленина, за да успокоите макар и малко очите.

Пушене – тютюнопушенето индуцира секрецията на матрични металопротеинази или ензими, които увреждат колагена в кожата, ако производството им се покачи драстично. Употребата на цигари всеки ден блокира производството на колаген, тя става по-стара и се отпуска. Това спомага за образуване на торбички под очите.

Поставянето на тампони с розова вода, пакетчета със зелен чай, студени лъжици, са домашните средства, с които може да намалите подпухналостта и освежите кожата под очите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари