Не е тайна, че японците са известни със своето дълголетие и крепко здраве. А японките пък впечатляват с младежкия си вид и на 40 изглеждат като 25-годишни.
Каква е тяхната рецепта?
Оризова вода
Оризът за японските жени е не само основната храна, но и ефективен продукт за грижа за лицето. Водата, в която оризът е напоен, се използва за измиване. Благодарение на витамините В, С и Е, съдържащи се в оризовата вода, тя е много полезна за кожата. Стеснява порите, омекотява, изглажда тена. Рецептата е проста: изсипете ориза във вода (около 1:4) и го оставете да кисне в продължение на няколко часа, но по-добре – за няколко дни. С водата може да се миете два пъти на ден. От нея можете да направите лед, който да втривате в кожата. Само не забравяйте, че ледът е по-добре да не се съхранява за дълго време, максимум 3-4 дни.
Азиатците използват оризовата вода дори за миене на косата, като според тях тя я укрепва, предотвратява се пърхотът и придава копринено усещане. Водата от ориз се използва и за направата на маски.
Зелен чай
В Япония традиционният чай е зелен, който се смята за източник на дълголетие. За разлика от французойките, които предпочитат чаша вино на вечеря, японките залагат на зелен чай, вода, обогатена с водород – най-добрите антиоксиданти, които могат да удължават младостта. Повечето японски жени отдавна са изоставили кафето и содата. Японците не добавят захар към чая. Зеленият чай замества напълно функцията на кафето и ни държи бодри. Най-известните сортове са сенча и матча. Японките правят и лед от зелен чай, с който освежават лицето си сутрин.
Храна
Младостта, красотата и здравето не се поддържат само външно, важна е и балансираната диета. Ако сравните техните кулинарни традиции и нашите – има голяма разлика:
- В Япония има минипорции с клечки
- култ към свежестта и сезонните продукти
- За японците е важно да запазват витамините: месото и зеленчуците са нарязани така, че да бъдат по-бързо приготвени.
- 120 години в Япония е имало имперска забрана за убийството на животни. Сега японците консумират 10% от световното производство на риба. Но японците не ядат месо всеки ден, като нас. Но ядат „месо от градината“ – соята и всички производни от тях.
- Ние имаме достатъчно зеленчуци, но водорасли – не. Те съдържат алгинати, които намаляват абсорбацията на мазнините. И добавянето им към салатите е отлична възможност.
- Японците хапват най-вече бял ориз, който отглеждат в родината си и е с високо качество. Оризът не се осолява по време на готвене и замества хляба.
- Сол, захар, подправки – японците смятат, че в по-големи количества те ни предизвикват да ядем повече от необходимото.
- В Япония най-често готвят на пара, водна баня, ядат сурова храна.
Вода, наситена с водород
Водородът подмладява отвътре, премахва окисляването и защитава колагена. Използването на водород в козметиката означава спиране на стареенето. В допълнение, освен собствените си качества, водородът е част от съставките на кремове и маски. Водата намалява нивата на кръвната захар при захарен диабет, премахва токсините от организма, подобрява метаболизма, почиства черния дроб, насърчава загубата на тегло и действа като антиейдж терапия.









Черната чума: Как вулкан отключва най-тежката пандемия в историята
Идеи за бюджетни коледни подаръци за жени
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
10 от Брест излъгаха Монако, Погба не помогна на монегаските
Страхотен Зографски премина квалификацията във Висла
ЦСКА спря Нефтохимик
Тежък удар за Ювентус
Дневен хороскоп за 6 декември, събота
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Biocell: Красива отвътре и отвън
10 разкошни рецепти с риба за Никулден
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар