IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съставки в козметиката, които не познавате

1 октомври 2018 11 35

Някои от тях са отвратителни

Източник:IStockphoto

Източник:IStockphoto

Много жени, а вече и мъже, използват най-различна козметика в ежедневието си. Сенки за очи, фон дьо тен, пудра, спирала, моливи, червило или гланц за устни, са нещата, които се употребяват по-често. Но каква част от съставките им са 100% натурални? Повечето от вас едва ли могат да дадат точен отговор, защото рядко четат етикетите.

Понякога заради цената или марката си купуваме някои продукти, но не се интересуваме от какво точно са направени. Ето пет отвратителни съставки в козметиката, които може би не познавате:

1. Ланолин

Мазнина, добита от повърхностния слой на кожата на животните, която наподобява човешкия себум. Добива се предимно от овце и се използва най-вече в производството на червила, лосиони, дори кремове за бръснене. Най-характерното за веществото е, че абсорбира голямо количество вода и го задържа за по-дълго време в кожата, което спомага за нейната хидратация. 

2. Амбра 

Представлява сиво вещество, което в основата си е изградено от восъци. Образува се от червата на кашалотите и се употребява в парфюмерийната индустрия, но вече по-рядко, защото убиването на тези животни е преследвано от закона. Името му произлиза от английската дума за кехлибар – amber, заради сходството в цветовете. 

3. Сквален

Органично съединение, което се извлича от растения и животни, например от черен дроб на акула. Веществото лесно се абсорбира от кожата и не оставя мазни следи по нея. Използва се широко за направата на кремове, овлажняващи кожата и червила. Поддържа еластичността и мекотата на кожата, предотвратява стареенето. 

4. Кармин

То е една от най-устойчивите съставки, използвани за обагрянето на храни, напитки и козметика. Получава се при натрошаване и варене на сушени червени бръмбари. Може да се срещне на етикета на червила, гланцове, пудра. 

5. Слуз от охлюви

Слузта, която произвеждат охлювите, за да пълзят по-лесно, се използва като съставна част на много козметични средства, най-вече за кремове и серуми за лице. В нея има глицеролова киселина и еластин, които отстраняват мъртвите клетки и правят кожата гладка и еластична.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари