IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът – основен фактор за промени по кожата

3 октомври 2018 08 00

Никой не е имунизиран срещу него

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В днешно време е невъзможно да избегнем стреса. Семейни проблеми, препълненият мейл с писма, крайни срокове за проекти, плащане на сметки, задръстванията по улиците и какво ли още не могат да бъдат причина за появата му. Когато не можем да се справим с него, той се отразява негативно на здравето ни.

Стресът влияе предимно на психиката ни. Но първите признаци от него си личат най-вече по кожата, чието състояние се променя.

Как стресът променя кожата?

Нивата на кортизол в тялото се повишават при хроничен стрес и количеството на водата в кожата намалява. Тя губи своите влажност, мекота, блясък и става по-суха. Ако видите, че кожата ви съхне, вземете мерки и си купете козметика с по-ниско pH, което предпазва от по-нататъшна загуба на вода в клетките и предотвратява възпалението.

Сухотата е свързана и с преждевременно стареене на кожата. Доказано е, че хората, които живеят под силен стрес, изглеждат много по-възрастни отколкото са всъщност. Лицето им е сухо и няма руменина. Около очите се образуват тъмни кръгове заради промяна в липидната бариера на кожата. Освен това там кожата е много тънка и деликатна, което я прави по-податлива на промени.

При уморени очи и черни кръгове под тях може да наложите охладени пакетчета от зелен чай, които да подържите около 15 минути или кръгчета краставици. В тях има голямо количество вода, която ще хидратира кожата около очите.

Ако имате обрив по кожата и се чудите каква е причината, помислете, че той може да се дължи не само на някаква алергия, но и на стрес. Не е изключено хората, които са под голямо напрежение и чиито хормони на стреса са повишени, да усещат сърбеж и парене по кожата. Те веднага отшумяват при успокояване и отработване на негативните емоции чрез различни релаксиращи методи. Взимане на студен душ също облекчава неприятните симптоми.

Хормоналният дисбаланс и „опънатите“ нерви по време на стрес са друга причина за промени по кожата. Те причиняват акне и възпаление, които могат да обострят състояния като розацея, екзема и псориазис.

При хроничния стрес на клетките им трябва повече време, за да се отделят и по този начин се натрупва по-голямо количество мъртва кожа, която трябва да бъде отстранена.

Балансираният хранителен режим е предпоставка за здрава и хубава кожа. Ако искате да бъде по-хидратирана, не забравяйте да използвате подходяща козметика и да пиете достатъчно вода за деня.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари