IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биотин - за по-здрави кожа, коса и нокти

5 октомври 2018 09 10

Подхранва ги

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През лятото отделяме най-голямо внимание на кожата, която е най-уязвима на вредните слънчеви лъчи. С настъпването на есента идва време да се погрижим и за косата и ноктите, които се нуждаят от подхранване.

Биотинът е един от водноразтворимите витамини, които може да приемаме през този сезон. Известен е повече с името витамин В7. Неговата основна роля е да участва в синтеза на мастните киселини и преобразува фолиевата така, че тя по-лесно да се усвоява от организма. Освен това подпомага процеса на образуване на глюкоза.

Ако имате косопад, суха и лющеща се кожа, чупещи се нокти, най-вероятно страдате от липса на биотин, но може да се нуждаете и от други микроелементи. Бъбреците, черният дроб, тънките черва, са органите, съдържащи най-големи количества витамин В7. Диабетиците, хора с чревни неразположения или такива с проблеми с черния дроб, имат недостиг на биотин. Те, както и останалите, които са здрави, трябва да си направят изследване на нивото му, чак след това да започнат да го приемат.

Витамин B7 се грижи за здравето на кожата, ноктите и косата. Приемът му под формата на хранителна добавка елиминира симптоми като лишеи и сърбеж по кожата, намалява посивяването на косата. Витаминът подхранва нокътната плочка и предотвратява разслояване и чупене. Редовната му употреба помага при различни дерматити.

Според повечето източници, средният дневен прием на биотина трябва да бъде между 10 и 30 микрограма. Точното количество, което да пиете, трябва да бъде съгласувано с личния ви лекар.

Ако искате да подобрите състоянието на косата, кожата и ноктите през есента, може да консумирате предимно храни, богати на витамин В7 като овес, банани, ядки, мляко, пшеница, грах, гъби, авокадо, жълтък. Важно е да знаете, че прекалената консумация на сурови яйца (най-вече от спортуващите) може да попречи на усвояването на B7 от организма.

Източник: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари