IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Милко Ковачев: Пластичната хирургия променя животи

18 октомври 2018 13 20

Снимка: PR

Снимка: PR

Д-р Милко Ковачев е един от най-изявените пластични хирурзи у нас. Занимава се с естетична хирургия повече от 18 години. Завършва медицина през 1982 година в „Запорожки медицински институт“ в Украйна (тогава СССР), профил Хирургия. Между 1986 и 1991 г. работи в Районна болница в Ихтиман като общ хирург.

През това време провежда специализации по гръдна и коремна хирургии в МА София, ИСУЛ, „Пирогов“ и Окръжна болница – София. През 1991 г. придобива специалност по Обща хирургия. 11 години работи в Клиника „Изгаряне и пластична хирургия“ към МБАЛСМ „Пирогов“. През това време провежда специализации по Пластично-естетична и реконструктивна хирургии в Медицинска академия гр. София, хирургия на горен крайник в Институт по ортопедия и травматология гр. София, лицево-челюстна хирургия и микрохирургия.

През 2001 г. придобива специалност по „Пластична и реконструктивна хирургия“. Седем години работи в Мед. център по пластично-естетична хирургия „Д-р Николай Георгиев“ като пластичен хирург, а от 2013 г. насам работи в МБАЛ „Skin Systems“.

Жените или мъжете са по-суетни, д-р Ковачев?

Дамите искат да бъдат красиви по всяко време и отделят все повече време за своя естетичен външен вид. Много суетни обаче са и мъжете.

Кои са най-популярните процедури сред представителите на силния пол?

Мъжете най-често предпочитат присаждане на коса, удължаване и удебеляване на половия член, повдигане на бръчки, на клепачи, лифтинг на лицето и липосукция.

А при дамите кои са най-предпочитаните манипулации? Има ли нови тенденции в света на естетичната хирургия?

Хит все още продължават да бъдат гръдните импланти. Дали заради средата, заради храната, стреса или нещо друго, много млади момичета остават с почти недоразвит бюст. Много предпочитани са всякакви разкрасителни процедури на лицето. Липосукциите също не отстъпват, защото новото поколение има доста проблемни области.

Защо е важно изборът на пациентите каква манипулация ще си правят да бъде информиран?

Задължително пациентът трябва да е добре информиран какво ще му се случи, какви ще са възможните странични ефекти и какви резултати да очаква. Имаме много пациенти, които се страхуват от възможна болка по време на и след операцията. Всичко трябва да им се обясни подробно и внимателно. Също така пациентите доста се притесняват от възстановителния период, който спрямо различните процедури е различен. Може да продължи от 4 дни до месец. Като тук говорим за времето, необходимо за възстановяване на пациента, така че да е готов за поява в обществото и за работа. Иначе самият ефект от операцията може да се появи окончателно след два-три месеца.

Променя ли животи пластичната хирургия?

Определено. Както естетичната, така и реконструктивната. Мога да ви дам безброй положителни примери, повечето ни случаи са такива. Стремим се към перфектни резултати с цел да са максимално удовлетворени нашите пациенти. Това е основното ни правило. Все пак не сме спешна хирургия, това е манипулация, на която се подлагаш по желание и нямаме право да разочароваме пациента и да му причиняваме емоционално и физическо страдание. Не се смущавам от това да кажа на пациента да отиде и на друга консултация при колеги, защото изборът трябва да е информиран. В медицината повече мнения никога не са излишни.

Кои са най-често срещаните случаи при реконструктивната хирургия?

Реконструктивната хирургия е най-силно застъпена в пластика на предната коремна стена, в повдигане /намаляване/ увеличаване на гърдите, реконструкция на гърдите в следствие на вродени заболявания, асиметрия, липса на една млечна жлеза, корекция на белези, реконструкция след изгаряния. Там са по-тежките случаи. Особено когато изгарянето е станало в детска възраст, с нарастването на организма тези белези се задълбочават. Трябва навременна намеса, за да бъде овладян размерът и видът им.

В края на миналата година вестник „Файненшъл таймс“ публикува проучване, според което т. нар. медицински туризъм в Централна и Източна Европа се увеличава лавинообразно през последните години. Съгласен ли сте с тази констатация, имате ли клиенти от чужбина и кои са най-търсените процедури от чужденците?

През последните години действително се увеличиха чужденците, които идват в България, специално за да се подложат на естетична манипулация. Не бих казал обаче, че е чак лавинообразно. В България естетичните операции се правят в повечето случаи в медицински центрове. Предимството на „Скин Системс“ е, че ние сме многопрофилна болница с трето най-високо ниво на компетентност, дадено ни от Министерството на здравеопазването. Разполагаме с различни специалисти, сериозна реанимация и възможност за различни диагностични изследвания. Отделението е база за специализанти по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Цената трябва ли да е определящ фактор при избор на място за извършване на естетичната процедура?

Цената винаги е фактор. Ниската стойност на услугата трябва да задейства аларма за нещо нередно. Възможно е консумативите да са по-евтини и некачествени, затова пациентите трябва да са особено внимателни. При нас например има гръдни импланти с намалена цена, но тя не е заради по-ниско качество, а заради договорени промоционални условия специално за нас. Качеството на продуктите в имплантологията е особено важно, защото нещата много динамично се променят. Излизат все по-нови и нови видове обвивки и форми, както и различни екстри, които са подходящи за различни пациенти.

Занимавате се с естетична хирургия повече от 18 години, д-р Ковачев. Как се промениха гръдните импланти през годините?

Първите импланти, които навлязоха на българския пазар бяха гладки. В последствие се появиха текстурирани и грапави импланти, които се оказа, че се възприемат по-добре от организма. Гладките се произвеждат още, но почти никой не ги слага. Има серумни импланти, които са пълни с физиологичен разтвор. Те се ползват предимно в САЩ, където дълго време беше забранено да се слагат силиконови импланти. За сметка на това в Европа почти никъде не ги слагаха, защото поддръжката им е по-сложна, трябва да се подменят на 2-3 години.

Всички импланти в България са с доживотни гаранции, но повечето фирми препоръчват на 10-15 години да се подменят. Не защото се случва нещо с имплантите, а защото се подменя технологията на правене. Случвало се е да дойдат и пациенти от други клиники, където са им поставили некачествени импланти. Но както се казва – който не работи, той не греши.

Имали ли сте случаи, при които стремежът за оперативна намеса е граничел с мания?

Да, за съжаление. Има хора с психични отклонения на тази тема и са обсебени от мания да бъдат оперирани. В такива крайни случаи, при пациенти с мания, обикновено прибягваме до помощта на психолози.

Ще ви дам и друг пример за крайност. Много често жените се решават на естетична процедура и тотална промяна на визията, когато приятелят или съпругът им реши да ги напусне. Идват да си правят манипулацията при нас и тогава идва редът на информирания избор. Опитваме се да им обясним много добре, че ако самата дама не иска промяна и я прави заради друг, а не заради себе си, мъжът ѝ пак ще я напусне и разкрасителната процедура няма да оправи с магическа пръчка връзката им. Случвало се е и мъже да подарят на дамите си естетична процедура за някой празник. Общо взето обаче дамите са доста самостоятелни и сами решават да се подложат на процедури.

И един последен, малко по-личен въпрос, д-р Ковачев – защо решихте да се занимавате с медицина?

Избрах медицината, защото ми харесва да работя с хора и ми харесва да ги виждам щастливи, когато са отново здрави. При естетичната медицина удовлетворение ми носят усмивките на пациентите, които отново си връщат самочувствието и са убедени, че животът им оттук нататък ще тръгне в по-добра посока.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Камелия Ив. ( преди 5 години )
Цял живот ще съм благодарна на доктора, наистина промени живота ми!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ива ( преди 5 години )
Да, разкрасителната процедура няма да оправи с магическа пръчка връзките ни, но ще ни вдъхне увереност, което ще ни накара да се чувстваме добре. Голям лекар е д-р Ковачев, имах шанса да бъда лекувана от него!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар