IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да имате по-гъста коса

22 октомври 2018 11 00

Използвайте керамична четка

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всеки иска да има хубава, гъста и лъскава коса, но това е трудно постижимо, ако не се полагат правилните грижи за нея. Някои ежедневни навици могат да се отразят върху нейната здравина. Изправянето, сушенето, използването на некачествени шампоани и друг вид козметика, стресът и замърсяванията на въздуха, увреждат косъма. Той изтънява, появяват се сухота, раздразнение на скалпа и чупливи краища.

Много жени са особено чувствителни на тема външен вид. Те правят най-различни неща, за да имат коприненогладка коса, но понякога усилията им не се увенчават с успех. Ако и вие сте сред тях, ето няколко съвета как да имате по-гъста и здрава коса:

Използвайте подходяща козметика – шампоанът и балсамът трябва да са съобразени с типа коса. Не си купувайте твърде евтини продукти. В тях има доста тежки съставки, които могат да причинят изтъняване.

Не прекалявайте с миенето – по този начин може да премахнете естествените мазнини в скалпа, което изсушава косъма. Освен това прекомерното използване на шампоани (най-вече с неподходящи съставки) дехидратира скалпа и причинява изтъняване и косопад.

Стимулирайте скалпа – не е достатъчно да миете косата с подходящия за нея шампоан. Не бързайте да отмивате пяната, а си направете лек масаж. Така ще подобрите циркулацията на кръвта в кожата и ще стимулирате растежа ѝ, което само по себе си е предпоставка за по-гъста коса.

Вземете някои добавки – друг начин за стимулиране растежа на косата. Подсилването на организма с витамини и минерали, например, намалява косопада и подобрява хидратацията. За да бъде косата ви по-гъста и здрава, приемайте биотин (витамин В7), витамин С или ниацин (витамин В3), но се консултирайте със специалист за дозата.

Подстригвайте се редовно – косата няма да стане по-хубава, ако я оставите да расте с месеци. Да, тя ще е по-дълга, но ако се вгледате, ще видите цъфтежа ѝ и други промени. За да стимулирате растежа на косата, подстригвайте се редовно всеки месец или поне веднъж на всеки три месеца.

Подхранвайте корените – това е от съществено значение за подсилването на космените фоликули. Има най-различни етерични масла, които може да използвате за тази цел. Аргановото, например, се усвоява бързо от корените и придава плътност и еластичност на косъма.

Използвайте керамична четка или дървен гребен – с навлизането на китайските стоки на нашия пазар жените могат да избират от голямо разнообразие от гребени и четки за коса. Някои от тях са евтини и имат хубав външен вид, но са направени от некачествени материали. Според препоръките на дерматолозите, дървените/керамични четки и гребени са най-добрият вариант за ресане.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари