IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 маски с къна против пърхот

6 ноември 2018 12 10

Придават мекота на косата

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пърхотът е един от най-често срещаните проблеми със скалпа. Натрупването на бели люспи по кожата на главата и отделянето им е съпроводено със сухота и сърбеж, което носи дискомфорт на много хора.

Стрес, напрежение, лош хранителен режим, хормонални промени, метеорологичните условия навън, могат да бъдат причина за появата на това състояние.

Къната, с която някои жени предпочитат да боядисват косата си, е едно от средствата, с които може да намалите пърхота. Тя се произвежда най-често в Индия и Египет, където от години я използват заради антисептичните ѝ свойства. Приложена върху косата 1-2 пъти седмично, тя елиминира възпалението по скалпа и прави косата по-гладка и мека.

Освен че помага при пърхот, къната е полезна при косопад, защото обгръща косъма и създава защитна бариера от вредни влияния.

Ето 3 маски за коса с къна, които ще ви помогнат за намаляване на досадния пърхот:

1. Къна, лимон и кисело мляко

Необходими продукти:

4 супени лъжици къна

Сокът от 1 лимон

Кисело мляко (по-пълномаслено)

Сложете къната в подходяща купа и добавете към нея киселото мляко, накрая сложете и сока от лимона. Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес, която да нанесете хубаво по косата – от корените към краищата на кичурите. Почакайте около 30 минути, след това измийте с хладка вода и биошампоан. Ако косата ви е по-суха, нанесете и подходящ балсам.

Какво говори косата за здравето ви?

2. Къна, сминдух, лимон и зехтин

Необходими продукти:

4 супени лъжици къна

Сокът от 1 лимон

1 супена лъжица зехтин

2 супени лъжици сминдух

Смесете добре всичко в купа и я оставете настрани за поне 12 часа. Може да си направите маската непосредствено преди лягане и да спите с нея (задължително си сложете нещо на главата, за да не изцапате калъфката на възглавницата). Другият вариант е да намажете косата сутрин и да стоите поне 2 часа преди да я измиете.

Какво да направим при първия бял косъм?

3. Яйце и къна

Необходими продукти:

3 супени лъжици къна

2-3 супени лъжици вода

1 супена лъжица зехтин

Белтъкът от 2 яйца

Смесете всичко до получаването на паста. Нанесете хубаво върху скалпа и корените, след това продължете надолу. След 30 минути измийте с лек шампоан.

Витамин Е – за по-лъскава и дълга коса

Арганово масло – как да го използвате за косата?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари