Боите за коса крият сериозна опасност за нашето здраве. Хората, които ги използват, трябва да проверяват внимателно съставките им, защото някои предизвикват алергични реакции. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Мина Сълева от УМБАЛ „Александровска“. Дерматологът разкри в студиото на „България сутрин“ кои са рисковете, които крият тези продукти.

Голяма група от хора боядисват косите си. Не трябва да се стресират от това, но боите съдържат много съставки, има и такива, които са онкогенни. Хората трябва да проучват много внимателно съставките на боите, коментира специалистът от Клиниката по кожни и венерически болести.

По думите на д-р Сълева, алергичните реакции от боите са най-големият проблем вследствие на използването им. Всяка жена, която взима нова боя, може да тества дали е алергична към нея. Тя трябва да свали обеците си и зад ухото да нанесе малко от боята. След 48 часа се наблюдава кожата. „Ако няма реакция, жената може спокойно да използва боята“, добавя лекарят.

Ако човек има оплаквания от боята, която е закупил, е необходимо да използва друг продукт или да се обърне към дерматолог, за да се установи причината за алергичната реакция. Тогава се прави по-специално тестване, за да се установи коя е алергичната съставка.

„Има дерматологични тестове, кампании се правят в България. Хората могат да се информират, безплатно да отидат до дерматолог в техния град и да се тестват спокойно“, коментира още медикът. Според нея боите в салоните са с доста по-тежки съставки, които могат да ни навредят.

Какво говори косата за здравето ви?

Как да се боядисате в домашни условия?

По-тъмна коса без боя: 3 начина