IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подберете токчетата, за да не ви болят краката

22 януари 2019 09 40

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Безспорно е, че една жена изглежда много по-добре, когато е облечена в стилни дрехи и носи токчета. Но ежедневието ни е такова, че е трудно да ходим така всеки ден. Понякога ни се налага да вършим какво ли не и високият ток може само да ни попречи.

Носенето на обувки с висок ток най-често се свързва с някакъв дискомфорт. Повечето жени обожават да си купуват най-различни обувки, но като че ли предпочитат ниските или спортните, защото са по-удобни.

Ако всеки път, когато си купите токчета, имате рани, пулсиращи стъпала и болка не само по време на носене, а и дълго след това, ето няколко съвета за какво да внимавате следващия път:

Удобна височина на тока

Без значение колко обичате високите токчета, ще трябва да изберете по-скромни пропорции, ако искате да ги носите почти всеки ден. Честото носене на обувки на висок ток може да деформира стъпалата ви, както и да доведе до неправилна стойка и промени в гръбначния стълб. Ако искате да ги избегнете, помислете за среден размер ток. Според препоръките на лекарите, той не трябва да надвишава 4 см, ако е за всекидневно носене. Тази височина намалява натоварването на гръбначния стълб. Друга възможност е да обърнете внимание на разстоянието между тока и подметката. Това от 6 см дава на крака максимална устойчивост, ако е по-малко, то сводът е по-стръмен и неудобен.

По-стабилни парти обувки

Всяка жена иска да блесне на събитието, на което отива. Освен за дрехите и аксесоарите, тя трябва да помисли и за обувките. Ако не можете да ходите на високи токчета, изберете обувки, които не са с много тънки такива, защото има риск да се спънете и да се движите все едно сте на кокили. От друга страна те не са толкова стабилни в сравнение с по-дебелия ток.

Преди да си купите обувки, седнете удобно и измерете разстоянието от петата до възглавничката на изпънато ходило. Това ще бъде идеалната височина ток за вас, отговаряща на естествения наклон на стъпалото.

Кажете не на по-малкия размер

Някои жени носят обувки, които са по-малки от техния размер. Някои умишлено ги купуват, други ги взимат с идеята, че ще се отпуснат. Но този избор деформира стъпалото и причинява болка при носене. Ортопедите са на мнение, че е по-добре да изберете обувки с токчета, които са малко по-големи и вътре да сложите силиконови стелки, с които ще стъпвате по-комфортно.

Не подбирайте изкуствени материи

Обувките, изработени от изкуствени материали, са много по-груби. Ще ви отнеме доста повече време, за да ви паснат на крака. Обикновено такива токчета убиват повече и причиняват образуването на мазоли. Обущарите съветват да си купите обувки от естествени велур и кожа, защото те са най-удобни.

Пазарувайте в подходящото време

Жените обожават да обикалят из магазините. Ако си харесате обувки след продължителна разходка из мола, не си ги купувайте. Причината е много проста – вече сте натоварили до такава степен стъпалата си, че няма да имате ясна представа колко са ви удобни токчетата. По-добре отидете на другия ден, като стартирате шопинга с тях.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари