IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четки за коса и гребени – как да ги почиствате?

25 януари 2019 09 50

За по-здрава и хубава коса

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Четките и гребените са само малка част от нещата, които стоят на вашата тоалетка и са пълни с мръсотии. Освен за периодичното почистване на гъбичките за грим, трябва да помислите и за дезинфекцията на аксесоарите за коса.

Когато измиете косата си, но я срешите с мръсна четка, вие вкарвате в скалпа й множество бактерии, които могат да възпалят кожата на главата, да причинят пърхот и по-бързо омазняване.

Дерматолозите съветват да почистваме четките и гребените най-малко на две седмици.

Видове аксесоари за разресване

Пластмасовите четки и гребени не са от най-подходящите, но много хора ги използват поради удобството, което създават и ниската им цена. Те обаче създават статично електричество и могат да наранят или раздразнят скалпа, ако са от некачествена пластмаса.

Дървеният гребен се препоръчва от дерматолозите. Неговите „зъбчета“ разпределят естествените масла в скалпа и насърчават растежа на косата.

Кръглите четки се използват най-вече за оформянето (издухването) на косата след измиване. Чрез тях кичурите могат да се подвият по-добре навътре. Повечето са направени от пластмаса и различни метални елементи.

Съществуват и по-големи четки, чиято основа е по-широка. Те са предназначени за по-гъста и дълга коса, идеални са за изправяне. Някои от тях са дървени, с естествен косъм, други са предимно от пластмаса, има и силиконови.

6 продукта за красота, с които губим пари

Измиването на всички тези аксесоари за коса не може да стане само с вода. За целта трябва да приготвите специален разтвор, но преди това е нужно нещо друго. Първо вземете гребена/четката и махнете натрупаните косми по него/нея. След това го почистете внимателно с мокра кърпа, като обърнете внимание на пространството между „зъбчетата“ или така наречените „бодли“ на четката. Там се събира най-много мръсотия.

После пуснете хладка вода на чешмата и прокарайте гребена под струята няколко пъти. Уви, това не е достатъчно. За да дезинфекцирате добре, го накиснете за около 15-20 мин. в съд, в който предварително сте разтворили малко шампоан за коса или биопочистващ препарат (той щади кожата). Може да използвате и четка за зъби, за да може максимално да премахнете замърсяванията по цялата повърхност. Накрая оставете аксесоара да изсъхне на кърпа или използвайте за кратко сешоар, за да не остане влага в него.

Друг начин да почистите мръсните гребени и четки е с помощта на вода с алкохол или оцет. Вземете памучен тампон, натопете го в сместа и обтрийте повърхността с него. След това накиснете четките в леген с топла вода, в който сте сложили малко спирт или ябълков оцет. След 10 минути всички замърсявания от аксесоарите ви ще паднат.

Ако имате дървена четка, нейното почистване трябва да е по-внимателно, тя не може да кисне във вода задълго. По-добре е да я потопите за малко в разтвор (има и специални по магазините), след което бързо да я измиете под чешмата и подсушите с кърпа. Накрая ползвайте и сешоар, за да сте сигурни, че дървото няма да се напука от водата.

5 цвята, които ще властват при косите през 2019

На ръка разстояние: Суровото яйце – дар за подхранване на косата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари