IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скраб за пети – как да си го приготвите?

6 февруари 2019 12 30

Премахнете загрубялата кожа в домашни условия

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Хидратирането на кожата през зимата е много важно. За целта хората се мажат с лосиони, слагат си крем на ръцете и лицето, но като че ли пренебрегват стъпалата, а кожата там също изсъхва и загрубява.

За да изглеждат добре, петите трябва да се поддържат поне 1 път седмично. Най-вече от ходенето, използването на затворени и неудобни обувки, се натрупва мъртва кожа, която трябва да бъде премахната.

Скрабът за крака премахва цялата мръсотия и мъртвите клетки по кожата и облекчава дискомфорта, който се получава при мазоли и сухи пети. Известно е, че пилингът на петите с различни средства стимулира кръвообращението в стъпалата, което спомага за облекчаване на болките в края на деня. Самото търкане действа като масаж, който намалява стреса в тялото.

Ако скоро не сте се сещали за ексфолиране на петите си, може да си направите домашен скраб. Ето няколко различни рецепти:

1. Скраб с кокосово масло и сол

Скрабът може да се използва за няколко пъти. Той помага най-вече при напукани пети, защото кокосовото масло омекотява кожата в дълбочина и има детоксикиращ ефект.

Необходими продукти:

1 купичка (за супа) соли за вана или морска сол;

половин купичка кокосово масло;

3-4 капки етерично масло по избор;

няколко капки витамин Е (от аптеката).

Всичко се смесва добре в съд, след което се поставя в буркан. След като се накиснат хубаво краката в топла вода, се подсушават и се натъркват със скраба за около 10-15 минути. После стъпалата се измиват с хладка вода.

2. Скраб с лавандула и сол

Лавандулата има антисептично действие, освен това намалява възпалението в кожата. Тя и етеричното масло от гроздови семки омекотяват кожата, а в комбинация със солите – премахват мъртвата кожа.

Необходими продукти:

1 супена лъжица лавандулово масло;

1 купичка соли за баня или морска сол;

3-4 кафеени лъжички масло от гроздови семки.

Хубаво разбъркайте съставките и ги пуснете за 1-2 минути в блендер. Със сместа масажирайте внимателно стъпалата. Оставете да постоят така за около 10 минути, след което ги измийте с хладка вода.

3. Скраб с кафе и захар

Утайката от кафе не бива да се изхвърля, защото върши чудеса с кожата. Тя ѝ придава по-хубава текстура. Кофеинът в кафето има противовъзпалително действие, което помага при неприятна миризма по стъпалата и загрубяла кожа. Масажът със скраба подобрява циркулацията на кръвта и премахва сухотата.

Необходими продукти:

2 лъжици утайка от кафе;

2 лъжици кокосово масло;

1-2 лъжици едра кафява захар.

Смесете всичко и хубаво масажирайте стъпалата, като наблегнете върху загрубелите участъци. След 15 минути измийте хубаво с хладка вода и подсушете.

5 домашни средства срещу сухата кожа на ръцете

Няколко причини за напукани пети

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари