IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва в тялото след поставянето на лак за нокти?

7 февруари 2019 13 00

Някои съставки са токсични

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Много жени не могат без лак за нокти и обичат да го сменят на няколко дни. Други пък разчитат на по-дълготрайния гел. Използването на този вид химия оказва ефект върху нашето здраве. Според скорошно проучване в САЩ, най-популярните марки на пазара съдържат вредни съставки.

В изследването участват 24 жени, които често лакират ноктите си. Експертите, които го ръководят, проследяват как различни токсини в лаковете повлияват на организма им.

При всички участнички се открива наличие на трифенил фосфат в тялото 10 часа след поставянето на лак на ноктите им. Веществото го прави по-твърд и издръжлив, но е прекалено токсично за клетките и може да доведе до хормонален дисбаланс.

„Трифенил фосфатът оказва негативен ефект не само върху хормоните, а и върху метаболизма, репродуктивните функции и други процеси в тялото“, коментира д-р Хедър Стейпълтън, ръководител на изследването.

Междувременно тестове, направени в университета „Дюк“, показват, че вредният трифенил фосфат влиза в състава на над 1 500 марки лак за нокти, част от които се използват и у нас. Освен това други проучвания доказват, че 20% от лаковете за нокти в САЩ съдържат токсична съставка, която не е упомената в състава на опаковката.

Кои други вещества в лаковете трябва да се избягват?

Формалдехид – друг популярен канцероген, който се разтваря във въздуха и водата. Той може да причини астма, да раздразни гърлото и да доведе до затруднения в дишането.

Дибутил фталат – използва се за ароматизиране на лака за нокти и някои препарати за почистване. Химикалът крие същите рискове като трифенил фосфата. Основното е, че води до нарушен баланс на хормоните.

Толуен – ароматен въглеводород от бензените, който има специфична миризма. Съдържащ се в някои лакове за нокти, той може да причини раздразнение на кожата и сърбеж.

Топ 5 на тенденциите в красотата за 2018

6 начина, с които лакът за нокти съхне по-бързо

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари