IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 ползи на витамин B за кожата

27 февруари 2019 12 50

Помага при пигментни петна

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Нашето тяло се нуждае от достатъчно витамини, за да функционира правилно. Всеки един от тях отговаря за различни функции. Ако в организма има някакъв недостиг, то той може да се открие по състоянието на кожата, както и по някои често срещани симптоми.

Витамин В е водноразтворим и участва в почти всички процеси в тялото. Той представлява съвкупност от различни витамини, които имат решаващо значение за обмяната на веществата, правилното функциониране на нервната система, очите, мускулите, за здравето на кожата, косата и ноктите. Благодарение на тях тялото извлича от храната достатъчно енергия.

За да имате хубава и здрава кожа, вие се нуждаете от така наречения витамин В-комплекс, както и други полезни вещества. Той ускорява клетъчния метаболизъм и насърчава регенерацията на клетките.

Ето кои са най-големите предимства на витамина в грижата за кожата:

Намалява стареенето

Витамините от В-комплекс се смятат за антиоксиданти, които подобряват кръвообращението в кожата. Те намаляват бръчките и фините линии, които се появяват при вредни навици като злоупотреба с алкохол и цигари, както и с хода на времето.

Намалява производството на себум

Някои здравословни проблеми, неправилно хранене и атмосферните условия могат да увеличат производството на мазнини в кожата. Витамин В5 е полезен при предпоставка за образуването на акне. Той се използва в много козметични продукти, защото е известен с това, че задържа влагата в кожата за по-дълго и предотвратява изсушаването ѝ.

Омекотява кожата

Ниацинът е водноразтворим витамин от група B. Той подобрява състоянието на епидермиса – най-външния слой на кожата. Прави кожата по-гладка и мека и предотвратява лющене, което понякога се случва през зимата заради студа и силния вятър.

Намалява пигментните петна

Витамин В служи като ефективен агент за облекчаване на различни пигментни петна по кожата. Също така може да подобри състоянието й при розацеа и мехури, причинени от изгаряне.

Какво да ядете, за да приемате достатъчно от витамина?

В рибите има най-голямо съдържание на витамин В. Сьомгата, пъстървата, рибата тон и треската са за предпочитане. Иначе може да си го набавите чрез консумация на агнешко, пилешко, телешко, яйца и качествени млечни продукти. Що се отнася до зеленчуците, в бобовите култури има най-много от витамина. Също така може да се храните с авокадо, нар, спанак, тиквени семки и други.

Биотин – за по-здрави кожа, коса и нокти

Как да си приготвите у дома лосион за почистване на лице

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари