IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате дълги и здрави нокти? Ето какво да промените

30 март 2019 11 45

Първо започнете от храненето

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Дългите и здрави нокти са непостижима мечта за много жени. Ето защо те прибягват до поставянето на гел лак, за да имат перфектния маникюр.

Крехките и чупливи нокти са проблем, който може да бъде преодолян. Има много начини, един от които е използването на така наречените заздравители и добавки, които подхранват и насърчават растежа. Преди това обаче е по-добре да помислите какви са причините за лошото състояние на вашите нокти.

Как да подпомогнете растежа на ноктите?

Те растат със средна скорост от 3,5 мм на месец, като самата скорост зависи от няколко фактора като вашето здравословно състояние, хранителния ви режим и начина, по който се грижите за вашия маникюр.

Ако искате да подобрите здравината на ноктите и те да не се чупят като пораснат малко, направете някои промени:

Обърнете внимание на това какво ядете

Неправилният хранителен режим е основна причина за изтъняването, разслояването и повишената чупливост на ноктите. Трябва да преминете към балансирана консумация на плодове, зеленчуци и други храни, богати на витамини, минерали и протеини. Причината е, че най-вече при липса на някои от тях в организма нокътната плочка се променя, например желязо, витамини от В комплекс, цинк, калций и други. Консултирайте се и с медицински специалист дали е необходимо да пиете някакви добавки.

Използвайте биотин

Това е вид витамин от група В, който се среща в яйцата, ядките, пълнозърнести храни, фасул, банани. Но се среща и като добавка.

Как да се грижите за кожичките на ноктите у дома?

Биотинът подпомага здравето на косата, кожата и ноктите. Смята се, че 2,5 милиграма дневно биотин ще заздрави чупливите нокти. Може да насърчи и растежа, зависи от здравословното състояние на човека.

Поддържайте ноктите си

Друго нещо, което може да насърчи растежа на ноктите, е да се грижите за тях редовно. Ако ги чистите, изрязвате и подхранвате с определени масла и лакове редовно, те няма да са толкова чупливи и разслоени. Не забравяйте, че кожичките също изискват определена поддръжка. Те се нуждаят от хидратация.

Източник: iStockPhoto

Избягвайте да си лепите изкуствени нокти

Ако искате да блеснете с маникюра си на някое събитие, не прибягвайте до залепването на изкуствени нокти. Самото лепило ще увреди допълнително нокътната плочка и ще забави растежа ѝ. Също така некачествени гелове и акрилни лакове могат да имат същия ефект.

Внимавайте с пипането на препарати

Много жени чистят вкъщи без предпазни ръкавици. А някои препарати съдържат тежки съставки, които увреждат ръцете. Ако усетите парене и забележите, че ноктите ви са по-слаби, задължително спрете да използвате препарата с голи ръце. Дори за известно време е добре да миете съдовете с ръкавици.

Как да спрете да гризете ноктите си?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари