IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да „укротите“ непокорните къдрици?

9 април 2019 12 00

Ето няколко натурални средства

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Поддържането на къдравата коса е предизвикателство, особено за жените. Докато някои мъже стават сутрин и излизат без дори да се решат, на дамите им трябва повече от един гребен, за да „укротят“ непокорните кичури. Понякога лак за коса, гел и много фиби не са достатъчни, защото положението е неспасяемо.

Онези с къдрави и дълги коси знаят, че миенето им със специален шампоан и разресването под душа е от значение за оформянето на прическата след сушене. Пресата за коса и четката за изправяне също са решение, но не за всеки ден. Ето защо са нужни по-ефикасни методи, които същевременно не отнемат много време. Чрез тях не само ще се справите с „непослушните“ къдрици, но и ще подхраните косата си.

Ето няколко натурални средства, които ще ви помогнат:

Сурови яйца

Маските за коса с тях се използват от години. Богати на много протеини, витамини и минерали, яйцата заздравяват корените, намаляват косопада, хидратират и намаляват щръкването на космите.

Намазана със сурово яйце – жълтъкът е най-полезен, косата не изглежда толкова начупена след подсушаване, освен това има повече блясък.

Ако имате къдрава и бухнала коса, добре е да се подстрижете на старта на пролетта и да си направите маска от 1 яйце, смесено с няколко лъжици топла вода. Намажете добре косата със сместа, ако косата е по-гъста, може да ползвате още едно яйце. Разтрийте добре с масажни движения. Стойте така за около 10-15 минути, след което отмийте с хладка вода. Сушете косата на най-ниската степен на сешоара.

Масло от макадамия

Биопродуктът е друго предпочитано средство за справяне с къдравата и прекалено обемна коса. Неслучайно то присъства като съставка в много шампоани и балсами. Обикновено се продава в магазините за козметика, аптеките и фризьорските салони. Неговите съставки балансират производството на мазнини в скалпа, подхранват косъма в дълбочина, увеличават хидратацията. Антиоксидантите в маслото от макадамия почистват кожата на главата от токсини и намаляват така наречения „бухнал ефект“ на къдравата коса, който много хора имат непосредствено след сушене.

Подхранване на косата през пролетта – ползвайте коприва

За да си направите маска с етеричното масло, трябва да загреете около 10-15 капки (зависи от обема на косата). С тях намажете внимателно скалпа, като след това го масажирате. Сложете си найлонова торбичка или шапка за душ върху косата, като стоите с нея поне за час.

Ябълков оцет

Освен че подпомага процеса на балансиране на pH на тялото, той „контролира“ къдриците чрез регулацията на мазнини в кожата на главата и им придава мекота и блясък.

Дори и да не ви харесва как мирише, хубаво е да си правите маска с оцет поне един път месечно. Смесете около 100-120 мл ябълков оцет с 300 мл вода. Сипете всичко в пулверизатор и напръскайте хубаво добре измитата си коса.

Кокосово масло

Един от биопродуктите, който се използва все по-често в грижата за косата. Освен за къдрава, то е подходящо и за другите видове, защото съдържа лауринова киселина, която наподобява естествените протеини, които изграждат косъма. Необработеното и нерафинирано кокосово масло има най-голямо количество антиоксиданти и подхранващи агенти.

За да намажете къдриците си с него или да си направите маска на цялата коса, разтопете около 3-4 супени лъжици кокосово масло в купа. Внимателно нанесете в кичурите, може да прокарате пръсти през тях, след това да ги срешете с гребен. Покрийте главата си с шапка за баня или найлонова торбичка, за да може да затоплите косата си и ценните съставки да навлязат в косъма и скалпа. След около час измийте косата с хладка вода и любимия ви шампоан. Накрая косата не е толкова бухнала и наелектризирана, по-бляскава и мека е.

6 причини за бързото омазняване на косата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари