IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина за справяне със сухите устни

25 април 2019 11 40

Експерти дават ценни съвети

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Сухите и напукани устни могат да бъдат доста болезнени понякога. Тъй като кожата в тази част на тялото е доста чувствителна, проблемът е често срещан по всяко време на годината.

Студено време, горещо слънце, сух климат, облизване с език и недостатъчна хидратация, са основните фактори, водещи до изсъхване на устните.

Ето няколко съвета за успокояване и омекотяване на сухите устни, дадени от експерти в областта на дерматологията.

1. Балсам за устни с подхранващи съставки

Най-бързият и лесен начин да подобрите състоянието на устните, е да си купите балсам за устни. В магазините за козметика и аптеките има най-различни, но ние често купуваме съвсем обикновен, а той невинаги може да ни помогне при прекалено суха и възпалена кожа. Ако искате да се разделите с неприятната болка, по-добре си купете такъв, в чийто състав има подхранващи съставки и слънцезащитен фактор, съветва дерматологът Алисън Абът. Тя препоръчва използването на балсам за устни, в който има кокосово масло, слънчогледово масло и пчелен восък. Тя е категорична, че тези съставки омекотяват и хидратират по-добре.

2. Използване на захарен скраб

Можете да се отървете от сухата и люспеста кожа, като ексфолирате устните си с обикновен скраб – от захар. Смесете 1 лъжица с кокосово масло и ще получите паста, която може да нанесете върху устните и после с нежни кръгови движения да масажирате. След това измийте с хладка вода и сложете подхранващ балсам, за предпочитане с антиоксиданти, които да възстановят защитната бариера на кожата.

3. Алое вера „лекува“ кожата

Кокосовото, какаовото масло и алое вера са страхотни овлажнители. А сухата кожа се нуждае именно от нещо, което да я омекоти и задържи влагата в клетките за по-дълго. Според Тамара Ише, директор на спа център, устните трябва да се намажат с пастата от трите съставки непосредствено преди лягане. Така техните полезни вещества ще действат през нощта.

4. Връщане към стария вазелин

Вазелинът е ефикасно средство за омекотяване на напуканите устни. В някои балсами го има като съставка, но по-добре си вземете обикновен от аптеката и мажете кожата си вечер, прибирайки се вкъщи.

5. Избягвайте облизването

Нормална реакция е при напукани и зачервени устни да ги оближем с език. Слюнката обаче няма да помогне, а ще влоши още повече положението. Д-р Лаура Левин е категорична, че някои по-некачествени балсами за устни, както и по-дълготрайни червила, имат способността да изсушават устните. Тя съветва да се опитате да мислите за нещо друго, а не за дискомфорта, за да не облизвате устните.

6. Пийте много вода

Обикновено сухите устни може да се дължат и на дехидратация на организма. Преди всичко трябва да пиете много течности, като с повишаването на температурите количеството им трябва да се увеличава. Когато в тялото има достатъчно вода, кожата става по-еластична и здрава, като рискът от напукване намалява.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари